“Ze draaide cyanide in haar crème brûlée”: Amélie Poulain was eigenlijk Russische spionne

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

22 jaar nadat Amélie Poulain de filmwereld veroverde, staat het fictieve personage opnieuw in de schijnwerpers. Met dank aan regisseur Jean-Pierre Jeunet, die in een herwerkte versie van zijn film nu toegeeft dat Amélie eigenlijk een Russische spionne was.

jvhBron: Euronews

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’ (2001) kreeg lovende recensies, werd een kassucces, en verzamelde maar liefst vijf Oscarnominaties. De romantische komedie vertelde het verhaal van een Parisienne (gespeeld door Audrey Tatou) die het leven van de mensen rond haar mooier probeert te maken door kleine gebaren.

Maar regisseur Jean-Pierre Jeunet heeft nu onthuld dat zijn personage destijds eigenlijk een spionne voor de Russische inlichtingendienst KGB was. Dat blijkt uit een zes minuten durende nieuwe montage van zijn film, waarin bepaalde scènes anders uitgelegd worden: zo blijkt dat Amélie als kind al documenten van haar vader stal (in ruil voor kauwgom en toffee), als serveuse eigenlijk cyanide in haar crème brûlée draaide, en dat haar iconische fotocamera waarmee ze zo poëtisch wolken fotografeerde, eigenlijk een cadeautje was van de Russen.

Het gaat uiteraard om een folietje van Jeunet, al heeft de Franse regisseur wel een serieuze boodschap: hij wil met deze “nieuwe versie van de feiten” naar eigen zeggen namelijk ook duidelijk maken hoe filmbeelden gemanipuleerd kon worden, en hoe belangrijk montage is.

Aangeboden door onze partners