Franse regering overleeft nipt motie van wantrouwen na omstreden goedkeuring van pensioenhervorming

© AP

Het Franse parlement heeft maandagavond beide moties van wantrouwen tegen de regering verworpen. De omstreden pensioenhervorming, met een geleidelijke verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd tot 64 jaar, is daarmee aangenomen.

jvhBron: BELGA

Een eerste motie van wantrouwen, die ingediend was door de kleine LIOT-fractie (Vrijzinnigen, Onafhankelijken, van Overzee en Territoria), werd slechts nipt verworpen. Er waren 278 stemmen voor de motie, maar voor een goedkeuring was het akkoord van 287 parlementsleden nodig. En tweede motie, die ingediend werd door de extreemrechtse partij Rassemblement National, haalde nauwelijks 94 stemmen, meldt BFMTV.

De regering van premier Elisabeth Borne beschikt niet over een meerderheid in de Assemblée. De partij Les Républicains (LR) speelde daarom een sleutelrol bij de stemming. Volgens de krant Le Monde hebben uiteindelijk slechts 19 LR-parlementsleden de motie van wantrouwen van LIOT gesteund.

Omstreden goedkeuring

De oppositiepartijen hadden de moties ingediend, nadat de regering donderdag besliste om met behulp van grondwetsartikel 49.3 een stemming in het parlement over de omstreden pensioenhervorming te omzeilen. Daardoor werd een motie van wantrouwen en de val van de regering voor de parlementsleden de enige manier om te voorkomen dat de omstreden pensioenhervorming kon worden uitgevoerd.

Met het verwerpen van die moties, zijn de parlementaire debatten over de pensioenhervorming dus definitief afgerond en wordt de pensioenhervorming als aangenomen beschouwd. De huidige pensioenleeftijd van 62 jaar zal stapsgewijs worden verhoogd en tegen 2030 naar 64 jaar gebracht. Daarnaast zullen werknemers vanaf 2027 ook 43 jaar gewerkt moeten hebben om een volledig pensioen te kunnen ontvangen.

Sfeer op straat blijft gespannen

Na de stemming mag de pensioenhervorming dan wel overeind blijven, op straat zijn de gemoederen allerminst bedaard. In meerdere Franse steden is er maandagavond weer protest, al blijven confrontaties met de ordediensten voorlopig uit.

President Macron komt dan ook niet ongehavend uit deze saga. In een poging om de neuzen weer in dezelfde richting te krijgen, gaat hij dinsdag breed consulteren. ‘s Ochtends overlegt hij met premier Borne, de voornaamste ministers betrokken bij de pensioenplannen, en de voorzitters van de meerderheidspartijen. Daarna komen de voorzitters van de Assemblée en van de Senaat langs. ‘s Avonds ziet Macron de volksvertegenwoordigers en senatoren van de meerderheid.

Donderdag is er opnieuw een actiedag in Frankrijk tegen de omstreden pensioenhervorming, met onder meer een geleidelijke verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar.

Aangeboden door onze partners