Nog één keer restaureren: Huysmanhoeve eind dit jaar volledig in het nieuw

In aanwezigheid van gedeputeerde Leentje Grillaert (midden) werden de plannen voor de Huysmanhoeve voorgesteld: “Dit is een voorbeeldproject voor heel de provincie.”© Michel Wijne

Eeklo -

Eerstdaags starten op de Huysmanhoeve in Eeklo nog maar eens grote werkzaamheden. Het binnenplein en de terreinen rond de hoeve worden heraangelegd, het middeleeuwse poortgebouw gaat ook in het nieuw. “Misschien voeren we daar wel eens een Meetjeslandse ‘Romeo en Julia’ op.”

Chris Thienpondt

Vorige lente opende op de Huysmanhoeve de vernieuwde schuur en de koeienstal. In de stal zitten ateliers, een keuken om rond smaak, natuur en landbouw te werken en een educatieve, polyvalente ruimte voor lesmomenten of kleine conferenties. De schuur was al een plaats voor expo’s en gaat vanaf april ook het streekcafé herbergen.

Nieuw terras met speelzone

En nu start er eerstdaags nog een grote, maar ook laatste werkengolf. “Het binnenplein wordt helemaal heraangelegd”, zegt gedeputeerde Leentje Grillaert (CD&V). “Er komen betere paden en jonge bomen van oude fruitrassen: daarmee willen we de tijd van vroeger doen herleven. Aan het streekcafé komt een nieuw terras met een buitenspeelzone voor de allerkleinsten. Achter de koestal richten we een nieuwe educatieve hoek in waar buitenklassen en atelierwerking terechtkunnen. De pluktuin die sinds vorig jaar in aanleg is, zal verder uitgebouwd worden.”

Het bouwvallige Poortgebouw uit de 13de eeuw, één van de oudste gebouwen van het Meetjesland, wordt na de paasvakantie in het nieuw gestoken. “Het metselwerk en het schrijnwerk moeten vernieuwd worden, het gebouw moet behandeld worden tegen opstijgend vocht. Ook de twee toegangspoorten – één voor karren, één voor voetgangers – worden hersteld”, kondigt Grillaert aan.

Voorbeeldproject

Beide projecten kosten samen meer dan 1,1 miljoen. De buitenwerken moeten aan het begin van de zomer klaar zijn, het poortgebouw tegen het eind van het jaar. Een agenda boordevol vertrouwde en nieuwe activiteiten zal opnieuw heel wat volk naar de hoeve lokken. Tijdens de werken zullen de bezoekers een aangepast traject moeten volgen.

Bij de provincie zien ze de Huysmanhoeve als een groot uithangbord. “De hoeve had al potentieel, en dat komt er ook uit. Je kan een mooi gebouw hebben, maar als er geen werking is: wat doe je er dan mee?”, aldus Grillaert. “Een restauratie zonder ziel heeft geen zin. Hier hebben ze een werking én een ziel. Dit is een voorbeeldproject voor heel de provincie.”

Aangeboden door onze partners