“China is klaar om de wereldorde te bewaken”, zegt Xi Jinping bij bezoek aan Poetin

© reuters

Chinees leider Xi Jinping en Russisch president Vladimir Poetin hebben maandag viereneenhalf uur informeel gepraat tijdens een zesgangendiner in het Kremlin. Dat hebben Russische staatspersagentschappen gemeld. “China is klaar om de wereldorde te bewaken”, verklaarde Xi, maar de VS hekelen de timing van zijn eerste bezoek sinds de inval in Oekraïne.

adbBron: Reuters, Guardian

De Chinese en Russische leider begroetten elkaar als “dierbare vrienden”. Voor de start van het informele gesprek zei Poetin voor de aanwezige camera’s aan Xi dat hij “lichtjes jaloers” is op het “zeer efficiënte systeem van China voor het ontwikkelen van de economie en versterken van de staat”. Xi prees dan weer Poetins “sterke leiderschap” en zei er zeker van te zijn dat de Russen hem volgend jaar zullen herverkiezen. Het Kremlin ontkende meteen dat Xi kennis heeft over Poetins plannen om zich al dan niet verkiesbaar te stellen.

Poetin verklaarde aan de start van de ontmoeting ook dat hij Xi’s vredesplan voor Oekraïne respecteert. “Wij hebben uw voorstellen voor het reguleren van de acute crisis in Oekraïne grondig bestudeerd. Natuurlijk zullen we de gelegenheid krijgen om ze te bespreken. Wij staan altijd open voor onderhandelingen”, klonk het.

De Chinese leider had bij aankomst verklaard dat zijn land klaar is om “het internationale systeem waarin de VN centraal staat te verdedigen en de wereldorde gebaseerd op internationaal recht te bewaken”.

Kritiek van VS

Volgens de Verenigde Staten zou China met dit bezoek nochtans “diplomatieke dekking bieden aan Rusland om oorlogsmisdaden te blijven begaan”, verklaarde Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. “Dat president Xi naar Rusland reist enkele dagen nadat het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel tegen president Poetin heeft uitgevaardigd(wegens oorlogsmisdaden, red.), suggereert dat China geen verantwoordelijkheid voelt om het Kremlin ter verantwoording te roepen voor de wreedheden die in Oekraïne zijn begaan.”

Rusland heeft maandag aangekondigd dat een onderzoekscommissie een strafzaak heeft geopend tegen de aanklager en rechters van het Internationaal Strafhof die het arrestatiebevel uitvaardigden. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken riep het Strafhof tijdens een persconferentie op maandag dan weer op om “politisering en dubbele standaarden” te vermijden.

Dinsdag staan meer officiële gesprekken tussen Xi Jinping en Vladimir Poetin op de planning.

Aangeboden door onze partners