Maart Jeugdboekenmaand: ruilboekenkastje aan de kerk is vaak gewoon meeneemkastje

© ghl

Lochristi -

Ruilen is zo oud als de mens zelf en is dus ook probleemloos toe te passen op boeken. Alleen hebben de passanten aan het meest recente boekenkastje voor de Sint-Niklaaskerk dat nog niet goed begrepen.

Op de sociale media werd er de voorbije weken wat gefoeterd op het initiatief van de Reinaertbibliotheek aan de kerk van Lochristi. “Het kastje staat vaak leeg, en wordt ook niet aangevuld. Er worden boeken meegenomen, maar er komen geen anderen in de plaats. Dat is niet zo in de andere drie kastjes die de gemeente telt.” Op een regenachtige zondagnamiddag merken we dat de oogst inderdaad erg mager is. Een oude uitgave van Artis-Historia over Steden van België uit de jaren 90 -wel vaker te vinden in boekenkastjes - heeft er het gezelschap van een cadeautje van de Cerabank, en dat is mogelijk nog ouder. Een nogal afgeleefd Frans boekje dat al stukgelezen is, een paar onbekende kinderboeken en een thriller van Lee Child, wel een recent boek uit 2022, zijn ook nog in het fraaie kastje met klikslotje te vinden.

© ghl

Goed, geen ‘leegstand’ dus, maar navraag bij bibliothecaresse Petra Bogaert bevestigt wel dat er wat hapert met de ruilplek in het centrum: “We merken inderdaad dat een aantal mensen het concept van ruilen niet respecteert in ons boekenruilkastje”, zegt ze. “Vanuit de bibliotheek volgen we dit toch wekelijks op en vullen we de kleine boekenvoorraad aan, zodat het concept blijft draaien. Ondanks deze vaststelling blijven we toch geloven in de filosofie van het boekenruilkastje: zoveel mogelijk boeken in de samenleving laten circuleren, met de focus op duurzaamheid.”

“En als het kastje even leeg is, dan kunnen geïnteresseerde lezers ook altijd terecht in de bib zelf natuurlijk”, voegt de Lootse bibliothecaresse er fijntjes aan toe. Wie elders zijn boekengeluk wil gaan zoeken: aan VBS De Sprankel in Beervelde hangt een goedgevulde Kleine Gratis Bibliotheek, en ook aan de aardappelautomaat op het kruispunt aan de Vierweegse (Kapiteinstraat- Lindestraat) in Zaffelare kan u ook dit soort voedsel tot u nemen.

 ghl

Aangeboden door onze partners