Personeel opgevorderd wegens brandstoftekorten in zuiden van Frankrijk

© EPA-EFE

Bij het oliedepot van Fos-sur-Mer in het zuiden van Frankrijk is 90 procent van het personeel in staking als protest tegen de geplande pensioenhervorming. De overheid heeft daarom een aantal personeelsleden laten opvorderen, zo kondigt ze dinsdag aan. Door personeel verplicht aan het werk te zetten, wil men vermijden dat de brandstoftekorten in de regio verder zouden uitbreiden. Ook het gebied rond Lyon wordt met een oliepijpleiding vanuit dit depot bevoorraad.

mtmBron: BELGA

In de Bouches-du-Rhone hadden maandag zowat de helft van de tankstations een tekort aan benzine of diesel, ruim een derde stond helemaal droog. Het tanken is er gerantsoeneerd tot maximaal 30 liter per voertuig. Tanken in een jerrycan is er helemaal verboden.

Op nationaal niveau is er volgens de bevoegde minister geen sprake van massale brandstoftekorten. Volgens het Franse persagentschap AFP heeft 8 procent van de Franse tankstations een tekort aan benzine of diesel.

Van de ongeveer 200 oliedepots in Frankrijk zijn er tussen vijf en acht gebokkeerd. Tegelijk verharden ook de acties in de raffinaderijen: onder meer bij TotalEnergies in Normandië en bij Petronineas in Lavéra in het zuiden ligt de productie stil. In de nacht van maandag op dinsdag zijn de ordediensten tussengekomen om de petroleumterminal in Donges, in het westen van Frankrijk, te deblokkeren. Stakers hadden die al een week bezet.

Aangeboden door onze partners