Ook Vlaanderen trekt naar Raad van State tegen vergunning luchthaven Luik

© BELGA

Vlaanderen trekt naar de Raad van State tegen de uitbreiding van de luchthaven in Luik. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is de impact die de uitbreiding van de luchthaven op Vlaanderen zal hebben onvoldoende onderzocht, zegt ze dinsdag in een persbericht.

mtmBron: BELGA

De luchthaven van Luik is een belangrijke vrachtluchthaven. Tot nu mochten er 35.000 vluchten per jaar worden uitgevoerd. Dat aantal werd in eerste aanleg - in augustus vorig jaar - uitgebreid tot 50.000. Dat was echter niet voldoende voor de luchthaven: in beroep kreeg ze een vergunning tot 55.000 vluchten. Eerder stapten al twaalf gemeenten uit Belgisch en Nederlands Limburg naar de Raad van State tegen de nieuwe vergunning. Vlaanderen sluit zich daar nu bij aan. 

“Impact stopt niet aan de grens”

De luchthaven van Luik bevindt zich op acht kilometer van de grens met Vlaanderen. Volgens minister Demir duidt de nieuwe vergunning op geen enkele manier hoe vaak er op dit moment al geluidshinder wordt veroorzaakt op Vlaams grondgebied, door welke types vliegtuigen en via welke vliegroutes. Ook de impact van de extra luchthavenactiviteiten op Vlaanderen wordt niet gespecificeerd, zegt de N-VA minister, en dat terwijl er nu al op regelmatige basis klachten zijn rond geluidshinder en slaapverstoring van inwoners uit de grensstreek. Uit metingen die het Departement Omgeving ’s nachts liet uitvoeren in Tongeren en Riemst blijkt dat het gaat om een geluidsoverlast met pieken tot 70 decibel en meer. 

“De impact van de luchthavenactiviteiten op mens en omgeving stopt niet aan de grens tussen Wallonië en Vlaanderen”, zegt minister Demir. “Mijn diensten hebben keer op keer onze bezwaren overgemaakt aan de Waalse collega’s, maar daar werd geen rekening mee gehouden. Zolang wij geen duidelijkheid krijgen dat de impact van de geplande uitbreiding op onze mensen en onze omgeving onderzocht werd en beperkt blijft, zullen we elke juridische stap zetten die nodig is.”

Aangeboden door onze partners