Vakbonden gaan actievoeren tegen besparingen aan UGent

© BELGA

Aan de UGent bereiden de vakbonden zich voor op acties tegen de besparingsplannen van de universitaire leiding. Volgende week buigt de raad van bestuur van de Gentse universiteit zich over een kerntakennota waarin ruim 22 miljoen euro bespaard zou worden. De universiteit moet het ook met minder personeel doen, wat de bonden niet zien zitten. Ze zullen aan het rectoraat protesteren tijdens de raad van bestuur op 28 maart.

mtmBron: BELGA

Maar ook komende vrijdag, 24 maart, kondigen de bonden acties aan op Dies Natalis, de ceremoniële viering van de verjaardag van de universiteit. De bonden willen de stoet van togati, met prominente leden van de universitaire gemeenschap, opwachten aan de aula.

Eerdere besparingsplannen werden door de raad van bestuur van de UGent steeds in twee lezingen behandeld. Maar bij ACOD en ACV is te horen dat de nieuwe kerntakennota deze keer sneller zou worden afgehandeld. “Indien het universiteitsbestuur op 28 maart toch doorzet met de besparingsplannen, zullen we samen met de andere vakbonden een actieplan uitwerken over de komende weken”, laat ACOD optekenen.

De bond ziet de twee acties van de komende dagen als “een eerste stap, een waarschuwing naar het bestuur en de rector”. Er zal geen massale mobilisatie gebeuren aan de universitaire instelling, die ruim 10.000 personeelsleden tewerkstelt.

De universitaire begroting, die ruim een half miljard euro bedraagt, is ontspoord door gebrekkige financiering en de inflatie, die de loon- en energiekosten flink deed stijgen. Een tweede versie van de zogenaamde ‘kerntakennota’, die vorig jaar al voor sociale onvrede heeft gezorgd, wil een gat van 33,6 miljoen euro dichten met een efficiëntie-oefening en de dienstverlening in eigen beheer te minderen.

Een derde van het bedrag moet komen van bijkomende inkomsten. Maar de moeilijkste opdracht wordt het schrappen in de uitgaven, grotendeels personeelskosten. In de huidige plannen worden vooral de jobs van ATP-personeelsleden (administratief en technisch personeel) uit ondersteunende diensten in vraag gesteld.

Aangeboden door onze partners