Drie keer meer gewonde steppers in Brussel: gewest start sensibiliseringscampagne

© BELGA

Tussen de lente van 2021 en die van 2022 is in Brussel het aantal ongevallen met gewonden met e-steps verdrievoudigd. Brussel Mobiliteit wil die trend ombuigen met een sensibiliseringscampagne, heeft het dinsdag gemeld in een persbericht. “Let op je stappen bij het steppen”, luidt de slogan.

mtmBron: BELGA

Het gebruik van e-steps in Brussel is explosief toegenomen. Momenteel zijn er 23.000 deelsteps, met in juni 2022 een piek van 1,5 miljoen gehuurde deelsteps. In 2021 was dat slechts 100.000 per maand.

De ongevallencijfers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn ook navenant gestegen. In het tweede trimester van 2022 vonden 271 ongevallen met gewonde steppers plaats. Dat is drie keer zoveel als in het tweede trimester van 2021. Een deel van die ongevallen komt door risicogedrag: 8 procent van de steppers die betrokken waren bij een ongeval testten positief op alcohol.

Zeker nu het mooie weer eraan komt, is het belangrijk om de regels in herinnering te brengen, klinkt het. Sinds 1 juli 2022 zijn die immers veranderd. Steppers worden voortaan beschouwd als fietsers en moeten dus de fietsvoorzieningen gebruiken. Steppen op de stoep is niet langer toegestaan.

“Bij correct gebruikt vormen steps een zeer praktisch alternatief om zich in de stad te verplaatsen”, zegt Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). “Goed gebruik betekent veilig, op de juiste plek en met respect voor andere weggebruikers en de verkeersregels. We voorzien momenteel overal in Brussel drop-off-zones aan en starten met een campagne om het samenleven tussen steppers en andere vervoermiddelen te verbeteren.”

Tijdens de campagne zal de politie ook bijzondere aandacht hebben voor overtredingen en risicogedrag op de step. De boetes kunnen al snel oplopen: op de stoep rijden is een overtreding van de eerste graad (68 euro) en door het rood rijden een overtreding van de derde graad (184 euro).

Aangeboden door onze partners