Overleg tussen vakbonden en directie Delhaize afgesprongen: “Personeel zal wellicht actie blijven voeren”

Het overleg bij Delhaize is opnieuw afgelopen zonder resultaat. De vakbonden en de directie zaten dit keer een half uur samen maar wat volgde was een ‘dovemansgesprek’.

Bron: eigen info

De vakbonden en Delhaize-directie hebben dinsdagmorgen opnieuw rond te tafel gezeten. Aanvankelijk was er de vrees dat het gesprek niet zou doorgaan omdat de directie draconische veiligheidsmaatregelen had genomen. “Maar de boodschap is aangekomen. De veiligheidsdiensten stonden nu tenminste buiten en zaten niet mee in de zaal. Dat maakte al een verschil”, zegt Wilson Wellens (ACLVB). De sfeer aan het hoofdkantoor in Zellik bleef wel heel grimmig door de massale aanwezigheid van politiediensten.

Het gesprek kon dus doorgaan maar daarmee is zowat alles gezegd. De vakbonden herhaalden hun eis om het plan van tafel te vegen en op zoek te gaan naar alternatieven. Ze willen tevens dat de directie de Wet Renault opstart om het ontslag van de werknemers op het hoofdkantoor te regelen. “En we willen ook garanties. Wat gaat Delhaize doen als franchisenemers failliet gaan? Gaan ze die mensen dan opvissen? Of als er zoals vandaag in Brussel franchisenemers verzegeld worden voor zwartwerk? De directie distantieert zich van die zaak en neemt het wel ter harte maar we kunnen niet negeren dat dergelijke zaken gebeuren”, zegt Wellens. “Wat er nu in Brussel gebeurd is, is een bevestiging van wat wij vrezen wat er met de winkels zal gebeuren”, zegt ook Frank Convents van de christelijke vakbond. “Delhaize kan toch niet zo maar alle verantwoordelijk van zich wegduwen?”

© BELGA/BELPRESS

Omdat de directie dinsdag opnieuw bevestigde dat ze doorzetten met de plannen zoals die voorliggen, zijn de vakbonden na een half uur vertrokken. “De directie heeft geluisterd en is vervolgens overgaan tot slides. Om na een half uur te besluiten dat ze ongewijzigd verder gaan met de plannen die nu voorliggen”, zegt Convents. “Ze zijn overtuigd dat de verzelfstandiging de enige goeie weg is. Er is totaal geen wil om naar alternatieven te kijken. De gesprekken zitten muurvast.”

Dat zegt ook Wellens. “Het is een dovemansgesprek. Iedereen praat naast elkaar. We zullen waarschijnlijk vanavond weer een mail krijgen. Het is zeer frustrerend om zo te werken. Het winkelpersoneel zal naar alle waarschijnlijkheid dus acties blijven voeren. Wij hoeven daar niet voor op te roepen. De woede bij de mensen is groot genoeg.”

Na twee weken actie voeren is de directie nog voor geen millimeter de vakbonden tegemoetgekomen. Geloven ze nog in een alternatief plan? “We moeten alle pistes maximaal benutten”, zegt Convents.

De vakbonden zitten vanavond nog samen met Vlaams minister Jo Brouns (CD&V) maar het is niet duidelijk of de minister iets kan doen aan de impasse.

 (nba)

Aangeboden door onze partners