Mechelse burgemeester overlegt met justitieminister na reeks aanslagen: “Samenwerking versterken”

Na een aanslagenreeks pleegt burgemeester Alexander Vandermissen overleg met de minister van Justitie.© Sven Van Haezendonck, Dirk Vertommen

Mechelen -

De Mechelse burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) heeft woensdag een overleg met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Dat komt er na een reeks aanslagen van het drugsmilieu in de stad.

Sven Van Haezendonck

Zowat een maand geleden was er een eerste aanslag in de Bethaniënstraat. Snel daarna volgde er een nieuwe in de Kalverenstraat in de wijk Nekkerspoel. Een tijd later viseerden criminelen een woning in de Jeanne Hellemansstraat en afgelopen weekend was een woning in Zwartzustersberg het doelwit.

LEES OOK. Aanslagen in Mechelen en Wilrijk gelinkt aan ontvoering Mohamed Azzaoui: drugsmaffia gebruikt nu ook échte explosieven

“Zoals aangekondigd na de vorige aanslagen heb ik het initiatief genomen voor een overleg met de minister van Justitie”, zegt Vandersmissen. Dat overleg vindt woensdag plaats. “Het is onze bedoeling om te bekijken hoe we de samenwerking en ondersteuning kunnen versterken door de inzet van extra mensen en middelen in onze stad”, legt de burgemeester uit.

Woensdagavond vindt er voor de gemeenteraad achter gesloten deuren ook een verenigde raadscommissie plaats over de aanslagen van de voorbije weken. “Op mijn verzoek komen de procureur des Konings en de directeur van de federale gerechtelijke politie Antwerpen duiding geven aan alle raadsleden”, zegt Alexander Vandersmissen.

Kritiek Vlaams Belang

Oppositiepartij Vlaams Belang zegt het onbegrijpelijk te vinden dat een overleg met de minister al niet eerder heeft plaatsgevonden. “Dit is onbegrijpelijk en het toont aan dat er geen urgentie is. Er moet onmiddellijk actie worden ondernomen. De recente aanslagen laten een diepe indruk na op de Mechelaars”, zegt gemeenteraadslid Catherine François. Als provincieraadslid ijvert ze ook voor een provinciaal actieplan.

De burgemeester heeft weinig begrip voor de kritiek. “Het verwijt van gebrek aan ernst is zonder meer stuitend en misplaatst”, reageert hij. Sinds de aanslagenreeks is de politiezone Rivierenland extra alert. Dat bleek afgelopen weekend nog, toen er massaal veel blauw op de been was. Er is ook sprake van extra camerabewaking. (svh)

Aangeboden door onze partners