Rechtse partij probeert met motie van wantrouwen Spaanse premier Pedro Sanchez ten val brengen

Spaans premier Pedro Sanchez.© REUTERS

In het Spaans parlement is dinsdag het debat van start gegaan over een motie van wantrouwen die Vox had ingediend tegen de linkse premier Pedro Sanchez. Opvallend is dat de rechts-populistische partij op die manier een 89-jarige ex-communist in het zadel probeert te helpen. De verwachting is evenwel dat de regering-Sanchez de vertrouwensstemming, die normaal gezien woensdag plaatsvindt, zal overleven.

mtmBron: BELGA

Het is al de tweede keer in de huidige legislatuur dat Vox een motie van wantrouwen indient tegen Sanchez. De partij heeft deze keer een voormalig lid van de Communistische Partij, Ramon Tamames, naar voren geschoven als alternatieve kandidaat voor het premierschap. 

Maar de kans dat Tamames het op 89-jarige leeftijd tot premier zal schoppen, is erg gering. De grootste oppositiepartij - de conservatieve Partido Popular - heeft al aangekondigd dat ze zich tijdens de vertrouwensstemming zal onthouden. Tamames zal waarschijnlijk enkel de 52 Vox-leden achter zich krijgen. Om een meerderheid te halen in het Spaanse lagerhuis zijn 176 stemmen nodig. 

Tamames was in zijn jonge jaren als lid van de Communistische Partij een fervent tegenstander van de Franco-dictatuur, maar later schoof hij meer op naar het centrum. In 1989 keerde hij de politiek de rug toe, om nu dus weer op te duiken als kandidaat-premier van een extreemrechtse partij. Tamames heeft aan de krant El Pais verklaard dat hij akkoord gaat met een reeks standpunten van Vox, maar geen lid is van de partij.

Aangeboden door onze partners