Natuurverenigingen tegen komst nieuwe industriezones: “Zo wordt heel wat open ruimte vogelvrij verklaard”

Natuur.koepel en de West-Vlaamse Milieufederatie willen dat de open ruimte gespaard wordt.© Peter Malaise

Anzegem/Waregem/Deerlijk -

Het moet gedaan zijn met het aansnijden van extra open ruimte. Dat vinden alvast Natuur.koepel en de West-Vlaamse Milieufederatie. De twee organisaties protesteren tegen de plannen van de provincie West-Vlaanderen om nieuwe industrieterreinen te creëren. Een van de onderzochte gebieden is het grensgebied van Anzegem met Waregem, wat aansluit op de bestaande industriezone Vijverdam.

Peter Malaise

Naast de E17 in Waregem ligt de grote industriezone Vijverdam met heel wat bedrijven. De deputatie van de provincie West-Vlaanderen heeft nieuwe potentiële industriegebieden aangeduid, een deel daarvan in het zuiden van de provincie, zoals in Deerlijk en Waregem. Er loopt momenteel een openbaar onderzoek naar die plannen.

De uitbreiding van Vijverdam op Anzegems grondgebied stoot alvast op protest van Natuur.koepel en de West-Vlaamse Milieufederatie. “Ze willen hier 13,5 hectare open ruimte innemen voor nieuwe industrie, en dat kan niet voor ons”, zegt Herman Nachtergaele. “Dit is overstromingsgebied. Elke winter staat het gebied hier blank.”

Olievlek

“Het provinciebestuur schrijft zelf in zijn criteria dat de nieuwe industrie geen negatieve impact mag hebben op het watersysteem. Dat gaat hier zeker wél gebeuren. Ze willen nu natuurlijke waterbuffers betonneren, maar dat compenseren door bufferbekkens zal niet volstaan.” (Lees verder onder de foto)

Het gebied achter het bedrijf in opbouw komt in aanmerking voor een uitbreiding van het industrieterrein.© Peter Malaise

Het terrein in kwestie ligt naast een bestaande industriezone. Is een uitbreiding aan die kant dan niet logisch? “De overheid moet stoppen met open ruimte in te nemen”, zegt Nachtergaele nog. “In de hele regio liggen her en der bedrijventerreinen. Als je zo redeneert, verklaar je wel heel veel gronden vogelvrij. De olievlek dijt dan verder uit. Hier is een open ruimte met een als erfgoed geklasseerd Hof ter Schaegen dat op de Ferrariskaart staat.”

Eigen reglement volgen

“De zone tot waar ze eventueel willen uitbreiden, loopt tot tegen de watermolen Hof ter Walskerke. Hier liggen ook poelen met amfibieën. Ze willen de ingenomen ruimte compenseren door enkele bedrijventerreinen te schrappen. Maar neem nu de Zonnestraat en Heirbaan in Anzegem: daar liggen de terreinen ingesloten in bebouwd gebied. Hier heb je een open ruimte mét erfgoed. Ze stellen zelf in hun criteria dat er respect moet zijn voor beschermde landschappen en monumenten. Als ze hun eigen reglement volgen, moeten ze deze open ruimte bewaren”, aldus nog Herman Nachtergaele.

De provincie wil de bestaande industriezone uitbreiden.© Peter Malaise

Aangeboden door onze partners