Ook Nederlandse regering roept ambtenaren nu op om TikTok te verwijderen van werktelefoon

© REUTERS

De Nederlandse staatssecretaris voor Digitalisering, Alexandra van Huffelen (D66), heeft ambtenaren opgeroepen om spionagegevoelige apps als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen.

jvhBron: BELGA

De Kamerleden van de vier Nederlandse regeringspartijen hadden in februari tijdens een debat al aangegeven voor een TikTok-verbod te zijn. Ze vrezen dat gegevens van gebruikers kunnen worden ingezien door de Chinese overheid.

LEES OOK. Kan ik ook maar beter Tiktok van mijn telefoon verwijderen? Experts over de omstreden app (+)

De staatssecretaris komt nu met een “zorgvuldige afweging die verder gaat dan het ontraden van één applicatie”, zonder TikTok bij naam te noemen. Het moet uiteindelijk voor ambtenaren onmogelijk worden applicaties uit China, maar bijvoorbeeld ook uit Iran en Rusland, op hun telefoon te hebben. Van Huffelen volgt de lijst die de Nederlandse inlichtingendienst AIVD heeft gepubliceerd van landen met een offensief cyberprogramma.

TikTok is eigendom van het Chinese ByteDance en ligt onder vuur sinds het technologiebedrijf toegaf dat bepaalde werknemers toegang hadden tot de gegevens van Amerikaanse en Europese gebruikers. Steeds meer regeringen en parlementen verbieden TikTok op de werktelefoons en andere zakelijke toestellen van hun personeel uit angst voor datadiefstal en spionage. 

De afgelopen tijd kwam er ook al een verbod vanuit de Vlaamse en federale overheid en verbood ook de Brusselse regering het gebruik op diensttoestellen.

Aangeboden door onze partners