Duitsland gelooft in oplossing voor discussie over benzine- en dieselauto’s vóór EU-top

© BELGA

Duitsland is ervan overtuigd dat nog voor de start van de Europese top, die donderdag en vrijdag plaatsvindt, een oplossing kan worden gevonden voor het debat over de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor. Dat bleek dinsdag na verklaringen van minister van Europese Zaken Anna Lührmann. Normaal gezien gaat vanaf 2035 een verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselwagens in, maar onverwacht hield Duitsland deze maand de formele goedkeuring van die maatregel tegen.

jvhBron: BELGA

Het verbod werd vorig jaar overeengekomen tijdens onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de lidstaten. Dat Parlement keurde het politieke akkoord in februari al formeel goed, maar in de Raad liep het mis. De Duitse minister van Transport Volker Wissing beklemtoonde dat voor zijn land auto’s met een verbrandingsmotor ook na 2035 nog steeds toegelaten moeten worden, tenminste wanneer ze rijden op e-fuels - brandstoffen gemaakt op basis van koolstofvrije grondstoffen. Verschillende landen schaarden zich aan de zijde van Duitsland, waarna Raadsvoorzitter Zweden besliste de stemming over het akkoord met het Europees Parlement uit te stellen.

De kwestie dreigt de Europese top van eind deze week te overschaduwen, maar volgens Berlijn zal het dus niet zo’n vaart lopen. Minister Lührmann zei voor de start van een Europese ministerraad in Brussel dat het akkoord stand zal houden, maar dat de Duitse regering parallelle gesprekken voert met de Europese Commissie over de implementering van het desbetreffende juridische instrument. “Ik ga ervan uit dat deze gesprekken voor de start van de top afgerond zullen zijn”, zei ze.

Niet onbelangrijk is dat Lührmann lid is van de Duitse groenen, die Wissing en zijn liberale partij FDP verwijten uit de hand van de autolobby te eten. De groenen zijn dan ook bijzonder ontstemd over de demarche van hun coalitiepartner. De meeste EU-landen hopen eveneens dat het akkoord gehonoreerd wordt. “Ik vind dat we moeten vasthouden aan wat overeengekomen is”, zei de Franse staatssecretaris Laurence Boone dinsdag nog eens.

Formeel staat de zaak niet op de agenda van de staatshoofden en regeringsleiders, maar wellicht zal hij tijdens de Europese top wel informeel ter sprake komen. Een goed geplaatste waarnemer waarschuwde dinsdagochtend nog voor de gevolgen van een “stop and go-beleid” voor het investeringsklimaat. Dat genomen beslissingen opnieuw in twijfel worden getrokken, dreigt voor grote verwarring te zorgen, luidde de waarschuwing.

Aangeboden door onze partners