Zeven NAVO-landen geven 2 procent uit aan defensie, België op twee na laatste van de klas
© AP
In 2022 hebben zeven lidstaten van de NAVO meer dan 2 procent van hun bbp uitgegeven aan defensie, het engagement dat de bondgenoten in 2014 zijn aangegaan. België heeft de defensie-uitgaven afgelopen jaar weliswaar opgevoerd, maar laat met 1,18 procent enkel Spanje en Luxemburg achter zich. Dat blijkt uit cijfers die secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft bekendgemaakt.
Op de top van Wales in 2014 kwamen de NAVO-landen overeen om tegen 2024 de defensie-uitgaven op te trekken tot minstens 2 procent van het bbp. In 2022 haalden dus zeven lidstaten dat doel, terwijl dat er in 2014 slechts drie waren. Griekenland voert de lijst aan (met 3,54 procent van het bbp), voor de Verenigde Staten (3,46 procent), Litouwen (2,47), Polen (2,42), het Verenigd Koninkrijk (2,16), Estland (2,12) en Letland (2,07).
Ons land haalde de 2 procent-norm in 2022 dus niet. België staat op plaats 28 van de 30 NAVO-landen, met 1,18 procent. Daarmee gaan we enkel Spanje (1,09 procent) en Luxemburg (0,62 procent) voor.
België blijft onder norm
Volgens de NAVO-cijfers gaf België vorig jaar 5,46 miljard euro uit aan defensie, terwijl dat in 2021 nog maar 4,71 miljard euro was. Volgens de huidige prijzen gaat het om 6,53 miljard euro Belgische defensie-uitgaven in 2022, tegen 5,28 miljard in 2021. Alle dertig lidstaten gaven samen vorig jaar 1.052 miljard dollar (976,7 miljard euro) uit aan defensie. Dat is 1,9 procent meer dan in 2021.
Het STAR-plan van de Belgische minister van Defensie Ludivine Dedonder mikt op 1,57 procent van het bbp aan defensie-uitgaven tegen 2030. Premier Alexander De Croo bevestigde op de NAVO-top in Madrid in juli vorig jaar het engagement om tegen 2035 de 2 procent-doelstelling te halen. Stoltenberg zei dinsdag bij de presentatie van zijn jaarrapport dat 2 procent een ondergrens moet worden.
“Grote verhogingen”
Uit het jaarrapport blijkt dat de Europese lidstaten en Canada voor het achtste jaar op rij hun defensie-uitgaven opvoerden. Sinds 2014 gaven ze zo 350 miljard dollar (325 miljard euro) extra uit aan hun defensie, aldus Stoltenberg. “Vele bondgenoten hebben grote verhogingen van de defensie-uitgaven aangekondigd sinds de Russische invasie (in Oekraïne, red.). Nu moeten die beloftes veranderen in echte cash, contracten en concrete uitrusting”, zei Stoltenberg.
Hij erkende dat de lidstaten sinds de belofte van 2014 hun uitgaven hebben verhoogd. “We gaan in de juiste richting, maar we gaan niet zo snel als de gevaarlijke wereld waarin we leven dat vraagt”, aldus de NAVO-topman. “Ik verwelkom alle vooruitgang die is geboekt, maar het is duidelijk dat we meer moeten doen en dat ook sneller moeten doen.”
Op de aanstaande top van de verdragsorganisatie, deze zomer in het Litouwse Vilnius, wil hij dan ook dat de bondgenoten een nieuwe, meer ambitieuze investeringsbelofte afleggen. Daar zal Stoltenberg ervoor pleiten om de 2 procent als “een ondergrens, een minimum” aan te nemen. De grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne maakte de veiligheidssituatie volgens hem immers nog uitdagender dan in 2014, toen Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim annexeerde en het conflict in de Donbas uitbrak.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Toeristenboot die kapseisde op Lago Maggiore zat vol met geheime agenten
Brand in Hoge Venen is onder controle, 50 hectare natuur volledig in as gelegd
Het leven leek mooi te lopen voor Liese, en toen kreeg ze plots zware diagnose: “Maar ik ga nog álles uit het leven halen”
Verschillende gebouwen beschadigd bij droneaanval op Moskou, Rusland beschuldigt Oekraïne van “terreuraanval”
Inflatie in ons land daalt verder: brood en granen goedkoper geworden, voedingsprijzen stijgen iets minder snel