Meer dan 400 rebellen in Tsjaad krijgen levenslange celstraf

Idriss Déby Itno© AFP

Meer dan 400 rebellen zijn dinsdag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen in Tsjaad, onder meer voor het in gevaar brengen van het leven van voormalig president Idriss Déby Itno, die in 2021 tijdens hun offensief aan het front werd gedood. Dat heeft het openbaar ministerie dinsdag laten weten.

jvhBron: BELGA

“Meer dan 400 mensen zijn veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen voor daden van terrorisme, het inlijven van kinderen in het leger en het in gevaar brengen van het leven van het staatshoofd”, zei de openbare aanklager van N’Djamena, Mahamat El-Hadj Abba Nana, zonder precieze cijfers te geven over het aantal veroordeelden.  24 personen werden vrijgesproken aan het einde van het proces, dat meer dan een maand geleden begon.

In het voorjaar van 2021 lanceerde de toen machtigste rebellengroep, het Front pour l’Alternance et la Concorde au Tchad (FACT), een offensief vanuit zijn bases in Libië richting de hoofdstad N’Djamena.

Op 20 april maakte het leger bekend dat maarschalk Déby, die Tsjaad meer dan 30 jaar met ijzeren vuist had geregeerd, aan het front was gedood door de rebellen en benoemde een van zijn zonen, de jonge generaal Mahamat Idriss Déby Itno, tot president van de republiek voor een overgangsperiode, aan het hoofd van een militaire junta van 15 generaals.

Het vonnis komt drie maanden nadat 262 van de 401 beschuldigden, onder wie 80 minderjarigen, werden veroordeeld tot zware gevangenisstraffen, nadat ze waren gearresteerd voor, tijdens en na een demonstratie die op 20 oktober 2022 uitliep op een bloedbad.

Aangeboden door onze partners