IN BEELD. Na een jaar werken krijgt omgeving van belangrijke nieuwe brug stilaan vorm

In februari gingen de werken officieel van start, en ondertussen is er veel gebeurd.© AWV

Gent -

Al een jaar wordt hard gewerkt aan de funderingen van de toekomstige Verapazbrug over het Handelsdok. Nieuwe luchtfoto’s tonen de vooruitgang langs het water en in de Afrikalaan. Na de paasvakantie moet die laatste alvast zijn afgewerkt.

Fien Lakiere

De nieuwe brug zal de Afrikalaan verbinden met de Muidelaan en wordt zo een belangrijke schakel om het verkeer in het noorden van Gent vlotter te laten doorstromen. Na de eerste voorbereidende werken werd in februari vorig jaar het officiële startschot gegeven.

LEES OOK. Het was een titanenwerk, maar het is gelukt: Gent krijgt maandag een belangrijke nieuwe brug

Op nieuwe luchtfoto’s van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is te zien dat er ondertussen heel wat is gebeurd. Aan de kant van Dok-Noord gingen funderingspalen de grond in, met behulp van een grote kraan en een kraan op een ponton. Pas later zal dat ook aan de andere kant gebeuren. In totaal zijn meer dan tweehonderd palen nodig om de structuur van de Verapazbrug te dragen. (lees verder onder foto)

De eerste werken in het water gebeurden aan de kant van Dok-Noord.© AWV

Vanuit de Afrikalaan zal je over dit nieuwe ‘verkeersplein’ naar de brug kunnen.© AWV

De werken in de Afrikalaan zijn wel bijna afgerond. Daar wordt een groot nieuw kruispunt aangelegd met verschillende lussen, om het verkeer vlot richting de brug te krijgen. In de paasvakantie brengt de aannemer de laatste laag asfalt aan en worden de middenbermen afgewerkt. Van 3 tot en met 14 april zal er extra hinder zijn met tijdelijke verkeerslichten, maar daarna is de Afrikalaan klaar.

In de volgende fase wordt de Muidelaan heraangelegd tussen de Voormuide en de oude grindbakken. Er komen onder andere nieuwe verkeerslichten en De Lijn legt er het eerste stuk van de tramsporen aan voor lijn 4. Op de kades langs het Handelsdok komen nieuwe fietspaden en meer groen. Het hele project moet in de zomer van 2024 klaar zijn.

Het nieuwe kruispunt ligt naast de fabriek van Christeyns.© AWV

De werken aan de Afrikalaan, gezien vanuit het noorden.© AWV

Aangeboden door onze partners