Gasten van Sjarabang verwelkomen bezoekers van Het Kunstuur tijdens Wereld Downsyndroomdag: “Een waardevolle ervaring”

Drie mensen met het syndroom van Down bemanden dinsdag de onthaalbalie van Het Kunstuur.© Dirk Vertommen

Mechelen -

Naar aanleiding van Wereld Downsyndroomdag werd de onthaalbalie van Het Kunstuur in Mechelen dinsdag bemand door drie gasten van Sjarabang. Op die manier kunnen ze tonen dat ze, ondanks hun beperking, heel wat in hun mars hebben. “We werken al lang samen met Sjarabang. Dit initiatief is een logisch vervolg”, zegt Joost Bourlon.

Stijn Van de Sande

De bezoekers van Het Kunstuur in Mechelen werden dinsdag niet verwelkomd door de vertrouwde onthaalmedewerkers, maar wel door gasten van Sjarabang. Dat is een atelier voor mensen met en zonder beperking. Naar aanleiding van Wereld Downsyndroomdag namen drie mensen met het syndroom van Down de onthaalbalie enkele uren over. Ze ontvingen de bezoekers en bereidden hen voor op een bezoek aan de tentoonstelling.

“We hebben al lang een goede samenwerking met Sjarabang”, zegt Joost Bourlon van Het Kunstuur. “Zo bezochten de gasten iedere tentoonstelling en gingen er nadien mee aan de slag om zelf schilderijen te maken. Die krijgen een plekje aan het einde van de expo en worden ook verkocht om de werking te steunen. Daarnaast maken Cathy Vervoort en verantwoordelijke Marleen D’Joos deel uit van de lopende tentoonstelling. Ze zijn de eerste vertellers die de bezoekers op hun rondgang tegenkomen. Het was voor ons dan ook logisch om opnieuw samen te werken op Wereld Downsyndroomdag.”

Marleen D’Joos en Joost Bourlon samen met de gasten van Sjarabang.© Dirk Vertommen

“Voor onze gasten is dit een enorm waardevolle ervaring”, zegt D’Joos van Sjarabang. “Ze voelen zich gewaardeerd. Daardoor zie je ze gewoon groeien. Door hen deze kans te geven, willen we tonen dat onze gasten ook heel wat capaciteiten hebben. Dat bewijzen ze trouwens niet alleen vandaag. Een groot aantal van hen gaat regelmatig werken. Zo is Cathy, die vandaag ook achter de balie staat, iedere vrijdag te vinden in Het Kunstuur Café, recht tegenover het museum aan de Minderbroedersgang. Dat doet ze heel goed.”

“Heel cool”

Ook Cathy zelf is heel blij dat ze de kans kreeg om een dag te helpen in Het Kunstuur. “Ik vind het heel leuk en cool”, zegt ze. “Ik verwelkom de bezoekers en geef hen een hoofdtelefoon met audiogids. Die hebben ze nodig voor hun bezoek aan de tentoonstelling. Ik geef hen ook een stoeltje mee en zeg hen wanneer ze naar binnen mogen. Ik werk heel graag en het is extra leuk dat er nu twee andere gasten van Sjarabang bij zijn. Het is een goede teambuilding voor ons.”

De bezoekers van Het Kunstuur krijgen uitleg over de audiogidsen.© Dirk Vertommen

Ook de bezoekers zijn tevreden over de tijdelijke werkkrachten aan het onthaal. “We vinden het heel positief dat mensen met een beperking dit soort kansen krijgen. We werden in ieder geval verwelkomd volgens de regels van de kunst. Ze doen het heel goed”, zeggen Hilde, Jeanine en Viviane. “We zijn zelf vrijwilligers in een rusthuis en hebben ook iemand met een beperking in ons team. We zijn erg blij dat Het Kunstuur wil tonen dat deze mensen ook hun plek hebben in de samenleving.”

Teambuildings

In de toekomst willen Het Kunstuur en Sjarabang nog verder samenwerken. “We organiseerden al een aantal teambuildings voor bedrijven”, zeggen Joost en Marleen. “De deelnemers bezoeken eerst de tentoonstelling, lunchen en schilderen daarna samen met de gasten van Sjarabang en sluiten de dag af in Het Kunstuur Café. Daar kregen we altijd heel positieve reacties op. We hebben het concept voorlopig nog niet echt gecommercialiseerd, maar bekijken wel wat er in de toekomst mogelijk is.”

Cathy (links) is een van de gasten van Sjarabang die dinsdag aan de slag ging in Het Kunstuur.© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners