“Dodental door cycloon Freddy in Malawi zal oplopen tot 1.000”

© REUTERS

Het dodental van de tropische storm Freddy zal in Malawi wellicht oplopen tot meer dan 1.000 slachtoffers. Dat heeft de nationale autoriteit voor rampenbeheer dinsdag gemeld aan het Duitse persagentschap dpa. “Er zijn zeven dagen verstreken, en de kans om mensen die in de modder vastzitten levend terug te vinden, is klein”, vertelt Charles Kalemba, een hoge ambtenaar bij de autoriteit voor rampenbeheer.

jvhBron: BELGA

De autoriteiten bevestigden tot nu toe 499 doden. Daarnaast zijn momenteel nog 349 mensen vermist en liggen er 1.300 zwaargewonden in het ziekenhuis. Zowat een half miljoen mensen zijn gevlucht voor de zware regens, overstromingen en aardverschuivingen. Voorts schuilen zeker 530 mensen in noodkampen, aldus Kalemba. 

Afgelopen week heeft de cycloon voor de tweede maal deze maand een spoor van verwoesting nagelaten in Zuidoost-Afrika. Ook in buurland Mozambique en op het eiland Madagaskar vielen dodelijke slachtoffers. Op 21 februari kwam Freddy voor het eerst aan wal in Madagaskar. Van daaruit trok de storm verder naar Mozambique en vervolgens terug over de Indische Oceaan. Op 11 maart bereikte de cycloon opnieuw Madagaskar, en trok ook door naar Malawi. 

Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie is de storm, die al meer dan een maand woedt, waarschijnlijk de langst aanhoudende cycloon sinds het begin van de weerrecords. Freddy werd op 6 februari uitgeroepen tot cycloon. Het zuiden van Afrika gaat door een cycloonseizoen, dat van maart tot april regen en zware stormen met zich mee kan brengen.

Aangeboden door onze partners