Assisen lijkt onafwendbaar voor stiefmoeder die broers Bavo en Joran gefolterd zou hebben

© aft

Brugge -

De 41-jarige Bruggelinge V.V. moet verwezen worden naar het hof van assisen voor de foltering van haar minderjarige stiefzonen. Dat is althans de mening van het openbaar ministerie van het hof van beroep. Enkele andere beklaagden in de zaak vragen de afsplitsing voor lagere kwalificaties.

In 2009 begon V.V. een relatie met Bruggelinge W.M. (49), die twee zonen had uit haar vorige relatie. In 2010 stapten de dames in het huwelijksbootje en kregen ze ook samen een dochtertje. Maar V.V. wilde zich ontdoen van de jongens van haar partner en schreef papiertjes met verwensingen en brieven met doodsbedreigingen aan zichzelf, de moeder van de jongens en hun dochtertje. De auto werd bekrast en er werd ook meermaals brand gesticht.

LEES OOK. “Ze schoof doodsbedreigingen, brandstichtingen en vernielingen in onze schoenen”: Bavo (20) en Joran (23) slepen stiefmoeder voor rechter

Omdat de brieven in het kinderlijke handschrift van de jongens, toen amper 9 en 11 jaar oud, waren opgesteld, werden ze meteen verdacht. Ondanks hun ontkenningen, werden ze niet geloofd. Hun eigen vader sloeg hen zelfs om hen te doen bekennen. Vader D.V. en zijn nieuwe partner P.V. sloten de jongens soms dagenlang op in hun kamer en plaatsten zelfs een alarm om te verhinderen dat ze zouden ontsnappen en nieuwe feiten plegen.

DNA

De twee jongens belandden in jeugdinstellingen en psychiatrische ziekenhuizen. Toch bleven er doodsbedreigingen arriveren bij de moeder. Bij een exemplaar van 15 juni 2012 – de jongens verbleven toen in een psychiatrisch ziekenhuis – stak zelfs een uit elkaar getrokken Playmobilpoppetje.

Eind 2013 kwam stiefmoeder V.V. dan toch in het vizier en toen haar DNA werd gevonden op het Playmobilpoppetje, viel de puzzel in elkaar. Een schriftdeskundige kwam ook tot de conclusie dat V.V. de brieven zelf had geschreven en het handschrift van haar stiefzonen had vervalst.

Foltering minderjarigen

De raadkamer verwees het volledige dossier door naar de correctionele rechtbank, maar die verklaarde zich in november vorig jaar onbevoegd. Foltering van minderjarigen moet immers door een hof van assisen worden behandeld.

LEES OOK. Proces rond vermeende foltering van broers Bavo (21) en Joran (23) door stiefmoeder draait uit op sisser: “Zaak moet naar assisenhof”

In beroep probeerde de advocate van V.V. nog te verwijzen naar de raadkamer, maar de voorzitter van het hof blokte haar meteen af. “Dat was een fout. Foltering van minderjarigen is nu eenmaal assisen. We kunnen er toch geen meerderjarigen van maken?” V.V. zal dus zeker voor het assisenhof moeten verschijnen.

Afsplitsen?

De andere betrokkenen die onder meer vervolgd worden voor de slagen aan de jongens, vroegen het hof om hun zaak af te splitsen zodat zij niet mee naar het assisenhof moeten. Of het hof op die vraag ingaat, is een andere zaak. Alle feiten zijn immers nauw met elkaar verweven en een duidelijk gevolg van de handelingen van V.V.

Het openbaar ministerie vindt alvast dat de eerste rechter gelijk had om zich voor de hele zaak onbevoegd te verklaren. Het hof van beroep doet uitspraak op 26 april.

Aangeboden door onze partners