Achtduizend containers per jaar gaan voortaan via het spoor rechtstreeks naar Lyon vanuit de Gentse haven

De nieuwe treinverbinding zal per jaar achtduizend containers en opleggers van de weg halen.© Lineas

Gent -

Vanaf volgende maand rijdt er vijf keer per week een trein vanuit de Gentse haven naar Lyon. Die zal zo achtduizend containers en opleggers vervoeren via het spoor in plaats van met vrachtwagens over de weg.

Fien Lakiere

Het Belgische Lineas en het scheepvaart- en logistiekbedrijf DFDS vervoeren voortaan containers en opleggers vanuit de Gentse haven over het spoor naar Lyon en omgekeerd. Zo zullen onder andere containers met voeding en chemische producten en opleggers met industriële vracht en onderdelen voor de auto-industrie niet meer over de weg moeten.

Dinsdag vertrok de eerste trein. Er wordt gestart met drie ritten per week, vanaf midden april staan er wekelijks vijf ritten gepland. “De shift van dit vrachtvervoer van de weg naar het spoor tussen Gent en de belangrijke industriële regio van Lyon is goed voor 450 treinen per jaar en 8.000 trailers en containers”, zegt Bernard Gustin, CEO van Lineas. “Deze keuze betekent negen keer minder CO2-uitstoot.” (lees verder onder foto)

Bernard Gustin en Daan Schalck knipten dinsdag het lintje door van de nieuwe verbinding.© Lineas

De lading komt per schip aan in North Sea Port vanuit Antwerpen en Rotterdam, maar ook vanuit Göteborg. Voortaan is er dus een nieuwe rechtstreekse verbinding tussen Zweden, België en Frankrijk. “Zesmaal per week varen we tussen de terminals in de havens van Göteborg en Gent. Deze short sea service sluit nu aan op de intermodale trein”, zegt Jelle Van Koevorden van DFDS Belgium.

De nieuwe verbinding sluit volgens Daan Schalck, CEO van North Sea Port, perfect aan bij de duurzaamheidsdoelen van de Gentse haven. “Met het gecombineerde vervoer tussen Göteborg, Gent en Lyon weet North Sea Port zich als multimodale haven in West-Europa verder te versterken.”

© Lineas

Aangeboden door onze partners