Hotel Metropole verkoopt interieurstukken, maar veel daarvan zijn ‘vals oud’: nieuwe eigenaar wil pand historische waarde teruggeven

Het Hotel Metropole zal in 2025 terug de deuren openen.© Drouot

Brussel -

Het iconische Hotel Metropole op het Brusselse De Brouckèreplein gaat zijn inboedel verkopen. Op 30 maart gaan bij een openbare verkoop onder andere portiersjassen, stoelen, tafels en zelfs een opgezette pauw over de toonbank. Het gaat echter niet over de antieke stukken van 1895, maar om zaken die het hotel later heeft aangekocht.

Amaury Michaux

Hotel Metropole aan het De Brouckèreplein was een van de weinige grote hotels dat nog in privéhanden was, maar stopte zijn activiteiten in 2020. Boosdoeners waren de aanslagen in Parijs en Brussel, de werkzaamheden aan de voetgangerszone en de coronapandemie. (lees verder onder de foto)

Een meubelstuk van architect Chambon.© if

Het hotel werd in december overgenomen door investeringsfonds Lone Star Fund en zal worden uitgebaat door het Franse bedrijf Centaurus Hospitality Management.

Renovatiewerken

Het Hotel Metropole zal in 2025 na renovatiewerken de deuren heropenen, maar op 30 maart wordt er een openbare verkoop van het meubilair gehouden. Zo staan er verschillende tafels, stoelen, kapstokken, lampen, schilderijen en zelfs het interieur van volledige kamers te koop. Ook portiersjassen, borden, bestek, paraplu’s, asbakken en zelfs een opgezette pauw zijn beschikbaar. (lees verder onder de foto)

Het receptiemeubel wordt geschat tussen 4.000 en 6.000 euro.© if

Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (Vooruit) benadruk wel dat het niet om de originele stukken van het hotel uit 1895 gaat. “Het gaat eerder om interieurstukken die faux vieux zijn. Ze zien er wel degelijk ouder uit dan ze zijn. De meeste stukken zijn in de jaren 90 of 00 aangekocht”, vertelt woordvoerder Damiaan De Jonghe.

Historische waarde

Voor de openbare verkoop zal urban.brussels een scan doen van de artikels die te koop aangeboden worden. “In de loop der jaren zijn de originele interieurstukken in Hotel Metropole veranderd. De nieuwe eigenaar wil met de renovatie de historische waarde van het pand terugbrengen, rekening houdend met de noden die vandaag nodig zijn om een hotel uit te baten”, vertelt De Jonghe. (lees verder onder de foto)

De vleugelpiano wordt geschat tussen 5.000 en 10.000 euro.© if

“Daarom wordt een groot deel van het interieur nu verkocht, maar urban.brussels zal nog een scan uitvoeren en waar nodig de eigenaar aanmoedigen om sommige stukken niet te verkopen, maar proberen te integreren in het nieuwe hotel. Zo zal er met de nodige aandacht gekeken worden naar de stukken van architecten Fernand Chambon en Adrien Blomme.”

Inschrijven voor de openbare verkoop kan op https://drouot.com.

Aangeboden door onze partners