Gwyneth Paltrow voor rechter na ernstig skiongeval: “Ze stond recht en skiede weg, terwijl mijn cliënt zwaargewond in de sneeuw lag”

© AP

In de Verenigde Staten is dinsdag de rechtszaak begonnen tegen Gwyneth Paltrow, voor een skiongeval dat de actrice veroorzaakt zou hebben in 2016 waarbij een man ernstig gewond raakte.

jvh, adbBron: BBC, Guardian, ABC

Gwyneth Paltrow (50) werd voor de rechter gedaagd door ene Terry Sanderson (76). Die gepensioneerde optometrist werd naar eigen zeggen in 2016 door de “ongecontroleerde” actrice omver geskied op een skipiste in de Amerikaanse staat Utah, waarna Paltrow zonder omkijken naar de man verder geskied zou zijn. “Ze stond recht, draaide zich om, en skiede weg, terwijl Sanderson verbaasd en zwaargewond in de sneeuw lag”, aldus zijn advocaat. De man hield aan het ongeval “een hersenletsel, vier gebroken ribben, en andere ernstige verwondingen” over, aldus de aanklacht.

Ook de ski-instructeur van Paltrow wordt ervan beschuldigd Sanderson niet geholpen te hebben, en later een valse aangifte te hebben gedaan om zijn cliënt te beschermen.

Terry Sanderson (links) in de rechtbank.© REUTERS

Sanderson eiste in eerste instantie 3,1 miljoen dollar (ongeveer 2,9 miljoen euro) schadevergoeding, maar die werd door een rechter al teruggebracht tot maximaal 300.000 dollar (ongeveer 279.000 euro).

Paltrow ontkent de beschuldigingen en beweert dat Sanderson haar vol raakte, bij een botsing waarbij hij in fout was. Ze beschuldigt de zeventiger er ook van zijn verwondingen te overdrijven en haar roem en rijkdom te willen uitbuiten. Zij eist 1 dollar schadevergoeding en de terugbetaling van haar advocatenkosten.

Paltrow kwam dinsdag met een bodyguard aan in de rechtbank en nam notities in een boekje met haar initialen op. Een advocaat van Paltrow noemde de beschuldigingen van Sanderson in zijn openingspleidooi “volslagen onzin”.

Volgens de aanklacht van de actrice had haar groep de man gecontroleerd na de botsing, maar had Sanderson gezegd dat hij oké was. Paltrows advocaat merkte in de rechtszaal op dat Sanderson die interactie niet ontkent, maar beweert dat hij zich die niet kan herinneren. De man zou bovendien een “zeer gelukkige, lachende foto” online gepost hebben van zichzelf terwijl hij na het ongeval op een slee van de helling werd getrokken.

© AP

Paltrows advocaat stelde de geloofwaardigheid van Sanderson in vraag en wees daarbij op zijn leeftijd en de vijftien gedocumenteerde medische aandoeningen waaronder hersenletsels die de man al voor de botsing had. De advocaat waarschuwde de juryleden om hun oordeel niet te laten beïnvloeden door hun medeleven voor Sandersons kwalen.

“Zijn herinneringen aan de zaak worden met de jaren beter”, verklaarde de advocaat ook. “Zo werkt het geheugen niet.”

Het proces zou acht dagen duren, Paltrow zou ook zelf getuigen.

Aangeboden door onze partners