Brusselse brandweer beschikt weldra over brandweerwagen met grootste ladder van het land

Themabeeld© Shutterstock

De Brusselse brandweer beschikt binnen een paar weken over een brandweerwagen met de grootste ladder van het land: 64 meter. Het voertuig werd drie jaar geleden aangekocht, maar de levering liep onder meer door corona vertraging op. Staatssecretaris Pascal Smet hoopt dat de oplevering van de brandweerwagen, die momenteel reeds in België is, over enkele weken zal plaatsvinden.

jvhBron: BELGA

Het Brussels Gewest telt heel wat hoge gebouwen, maar de standaardladders van de Brusselse brandweer zijn 30 meter lang. De effectieve werkhoogte van deze ladderwagens is 25 meter. Om branden te bestrijden op een grotere hoogte kan de Brusselse brandweer een beroep doen op de Antwerpse collega’s.

Tijdens deze legislatuur heeft de Brusselse brandweer driemaal de hulp ingeroepen van de brandweerzone Antwerpen en steeds hebben zij dat verzoek ingewilligd, verklaarde Pascal Smet dinsdag. Er verliepen circa 55 minuten tussen de vraag en het ontplooien van de ladder op de plaats van de interventie.

In het gewest gelden voor interventies in hoge gebouwen speciale procedures waarbij voorrang wordt gegeven aan de interne middelen van het gebouw voor zowel verticale circulatie als voor de blusmiddelen.

De staatssecretaris kondigde aan dat de Brusselse brandweer dit jaar een luchtladder van 64 meter, het eerste exemplaar in België, in dienst stelt. Het gebruik van dit voertuig vraagt een intens opleidingswerk wegens de vele bijzonderheden van dit voertuig, vervolgde hij. 

Smet hoopte voorts op een samenwerkingsovereenkomst met de hulpverleningszone Antwerpen-Zwijndrecht, die het gebruik van hun hoge hoogwerker mogelijk maakt in ruil voor de terbeschikkingstelling van de toekomstige Brusselse ladder, dat een gewaarborgde luchtondersteuning van grote hoogte garandeert, mocht dat nodig zijn, bijvoorbeeld wanneer een voertuig een onderhoudsbeurt nodig heeft (een proces dat meer dan een week kan duren).

Aangeboden door onze partners