Ingelmunster en Moorslede gaan overstag voor BE-Alert, slechts één West-Vlaamse gemeente houdt boot nog af

© BLG

Ingelmunster/Moorslede -

Zowel de gemeente Moorslede als Ingelmunster is ingestapt in het BE-Alertsysteem. Het is een communicatiemiddel om de bevolking te waarschuwen bij rampen. De twee gemeenten hoorden bij de laatste drie gemeenten die niet deelnamen. Enkel Alveringem blijft weigeren.

Frank Meurisse

“Ik zie er nog altijd niet de grote meerwaarde in voor onze gemeente. Bij een calamiteit van zekere omvang wordt snel opgeschaald en van daaruit gealarmeerd, maar we willen ook niet blijven dwarsliggen”, motiveert Ingelmunsters burgemeester Kurt Windels (De Brug/N-VA/Open VLD) de instap van zijn gemeente in BE-Alert. “De gouverneur bleef vragende partij en om de goede verstandhouding te bewaren zijn we ingestapt.”

Betere prijs

“We kregen een iets betere prijs aangeboden en dat maakte het de moeite om in te stappen. We horen nu tot de grote groep onderschrijvers”, zegt burgemeester Ward Vergote (Visie) van Moorslede.

“Bovendien beweegt er een en ander op vlak van alarm slaan, zo komt er een opvolger voor ICMS, het online platform waarop hulp- en overheidsdiensten informatie uitwisselen bij een noodsituatie. We willen op dit vlak mee zijn.”

“In 2021 stond de teller nog op drie gemeenten die weigerden om in te stappen, nu is dat enkel nog Alveringem. Die gemeente blijft bij haar standpunt en is van mening dat dit platform gratis moet worden aangeboden”, zegt provincieraadslid Johan De Poorter (N-VA).

Hij vernam dat BE-Alert vorig jaar 20 keer werd gebruikt voor alarmering bij een noodsituatie en twaalf keer in het kader van waakzaamheid voor storm, gladheid en andere incidenten of calamiteiten.

Met BE-Alert kunnen de aangesloten gemeenten, de gouverneur of zelfs de minister van Binnenlandse Zaken iedereen in de buurt van een incident en geregistreerde gebruikers verwittigen via een bericht. Zelfs op schermen in het straatbeeld kan een alarmmelding verschijnen. De technologie wordt in de toekomst nog verder uitgebreid.

Aangeboden door onze partners