Gouverneur Nationale Bank noemt begrotingstekort “onhoudbaar”: “Ik zeg niet dat we volgend jaar failliet gaan, maar...”

Pierre Wunsch© BELGA

België moet maatregelen nemen om het begrotingstekort terug te dringen. Dat heeft de gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch gezegd in de Kamercommissie Financiën. Alleen een verhoging van de werkzaamheidsgraad volstaat daarvoor niet, waarschuwde hij.

jvhBron: BELGA

De torenhoge overheidsschuld en de oplopende kostprijs van de vergrijzing plaatsen België bij de landen in de risicozone en zelfs op de laatste plaats naast Italië, waarschuwde het Planbureau vorige week nog. De gouverneur van de Nationale Bank beaamde dinsdag in de Kamer dat er zich een probleem stelt, al bleef hij voorzichtig.

LEES OOK. Alle alarmsignalen gaan af, maar regering tempert verwachtingen over begroting (+)

“Ik zeg niet dat we volgend jaar failliet gaan, maar het tekort is op lange termijn onhoudbaar”, zei hij. Bovendien volstaat het niet om de werkzaamheidsgraad op te trekken richting 80 procent (van ongeveer 72 procent nu, red.) om de problemen op te lossen, waarschuwde hij. “Dat is een gunstig element, maar we mogen niet alles daarop inzetten. Bij ongewijzigd beleid stevenen we af op een muur. We nemen risico’s die onze capaciteit om een nieuwe schok op te vangen, beperken”, aldus Wunsch.

COMMENTAAR. “De begroting is er iets minder beroerd aan toe dan gevreesd. Dat betekent niet dat de begrotingscontrole geruisloos mag passeren” (+)

De federale regering is momenteel druk bezig met de begrotingscontrole van maart. Het is de bedoeling dat overleg komend weekend af te ronden. Het monitoringcomité schat het tekort voor 2023 in op 27,4 miljard euro, wat 6,2 miljard euro lager ligt dan aanvankelijk werd geraamd.

Aangeboden door onze partners