Minister van Werk Dermagne: “Delhaize lijkt sociaal overleg vergeten te zijn”

Pierre-Yves Dermagne© BART DEWAELE

Warenhuisketen Delhaize, die de 128 winkels die het nog in eigen beheer heeft aan zelfstandigen wil overlaten, “lijkt de traditie van het sociaal overleg vergeten te zijn”. Dat heeft federaal vicepremier en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) dinsdag gezegd tijdens een actualiteitsdebat in de commissie Sociale Zaken van de Kamer.

jvhBron: BELGA

Dinsdagochtend bleek dat het sociaal overleg tussen de directie en vakbonden van Delhaize maar niet van de grond komt. Volgens de warenhuisketen zelf is zijn plan “de enige optie” om opnieuw met groei aan te knopen, terwijl de vakbonden een alternatief eisen.

LEES OOK. Overleg bij Delhaize levert (opnieuw) niets op: vakbonden blijven staken, bedrijf blijft vasthouden aan plan

Ook minister Dermagne bekritiseerde dinsdag het feit dat de Delhaize-directie geen alternatieven voor haar plan heeft onderzocht, zo zei hij in het parlement. Hij had het ook moeilijk met de fouilles die begin deze week werden uitgevoerd voor de start van de ondernemingsraad.

Volgens Dermagne volstaat CAO 32 bis, waarop Delhaize zich beroept om zijn belofte te rechtvaardigen dat na franchisering het aantal jobs en de bijbehorende loonvoorwaarden behouden zullen blijven, niet. “Largement insuffisante”, zei Dermagne, “ruim onvoldoende”. De vakbonden vrezen ernstige gevolgen voor de tewerkstelling bij Delhaize eens de franchisering heeft plaatsgevonden.

Delhaize kondigde vorige week 170 ontslagen aan op zijn hoofdzetel, maar zou die spreiden zodat de procedure in het kader van de wet-Renault omzeild zou kunnen worden, zei Kamerlid Cécile Cornet (Ecolo) tijdens het debat met Dermagne. Ze sprak van een “manifest misbruik” van de wet. De groene fractie heeft dan ook een tekst neergelegd die criteria voor het in gang zetten van de procedure-Renault aanpast.

“Als deze wet niet wordt gerespecteerd, zullen aan de groep sancties worden opgelegd”, zei Dermagne. Hij voegde eraan toe dat hij de sociale partners eerder al heeft gevraagd om zich over een aanpassing van de wet-Renault te buigen, maar dat hun antwoord niet “bevredigend” was.

Wat de situatie bij Delhaize betreft, acht Dermagne het nodig dat er een “kwaliteitsvol sociaal overleg” plaatsvindt. “Het is niet normaal dat voor de aanvang van een ondernemingsraad de vertegenwoordigers van het personeel worden gefouilleerd, net zoals het niet normaal is dat er bewakers aan de ingang van de vergaderzaal worden geplaatst. De syndicale organisaties hebben getoond dat ze zich verantwoordelijk gedragen en verdienen dan ook te worden gerespecteerd.”

De minister legde uit dat hij geen sociaal bemiddelaar heeft aangesteld, die moet tussenbeide komen als het sociaal overleg stroef verloopt. “Ze zijn beschikbaar binnen mijn administratie”, klonk het. Kamerlid Catherine Fonck (Les Engagés) vindt de benoeming van een sociaal bemiddelaar wel belangrijk. “Dat garandeert een echt sociaal overleg”, zei ze.

Aangeboden door onze partners