Alara Adilow wint de Herman de Coninckprijs 2023

Alara Adilow© Dries Luyten

Alara Adilow heeft de Herman de Coninckprijs 2023 gewonnen. De Nederlandse dichter met Somalische roots wist de jury te overtuigen met haar bundel ‘Mythen en stoplichten’. Adilow nam de prijs dinsdagavond, op de geboortedag van Herman de Coninck, in ontvangst tijdens een feestelijke soiree bij het Antwerpse veilingshuis Platform Bernaerts.

jvhBron: BELGA

“Het woordgebruik is fris, helder en nieuw. Op een ongemakkelijke manier wordt een nieuwe plek in taal gezocht”, zo klinkt het oordeel van de jury. “Bij momenten zijn de verzen ongepolijst, wat de rauwe emotie alleen aan kracht doet winnen. Het gebruik van mythen om de hedendaagse thematiek te ondersteunen maakt het geheel eigenzinnig en soms zelfs fabelachtig. De dichter heeft duidelijk veel belangrijke dingen te vertellen en is nog lang niet klaar.”

Adilow is een Nederlandse dichter van Somalische afkomst, woonachtig in Antwerpen. Naast haar dichtbundel ‘Mythen en stoplichten’ publiceerde ze poëzie in onder andere De Gids, Het Liegend Konijn, De Revisor en Tirade. Ze maakte deel uit van het NOORDWOORD Poëzietalenttraject. Momenteel is Adilow gastschrijver bij nY en werkt ze aan haar debuutroman ‘Naald van de zon’.

Andere kanshebbers waren ‘Plooi’ van Babeth Fonchie Fotchind (De Geus), ‘Oerhert’ van Astrid Haerens (Atlas Contact), ‘oeverloos’ van Nisrine Mbarki (Uitgeverij Pluim), ‘Bewijs van bewaring’ van Iduna Paalman (Querido) en ‘Waar is het lam?’ van Mustafa Stitou (De Bezige Bij). Het prijzengeld bedraagt 7.500 euro.

Aangeboden door onze partners