Drinkwatertekort neemt alleen maar toe: 10 procent van wereldbevolking bedreigd, volgens VN

© EPA-EFE

Het wereldwijde drinkwatertekort zal alleen nog maar toenemen. Gemiddeld woont 10 procent van de wereldbevolking in landen met een hoog of kritiek risico op waterschaarste. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Verenigde Naties (VN), vlak voor de waterconferentie van start gaat in New York.

Bron: BELGA

Wereldwijd hebben 2 miljard mensen, ongeveer één op de vier, geen toegang tot zuiver water. 3,6 miljard mensen hebben geen toegang tot veilig beheerde sanitaire voorzieningen. “Afhankelijk van het seizoen wordt water als gevolg van de klimaatverandering schaars, zowel waar het vandaag nog overvloedig voorhanden is – zoals Centraal-Afrika, Oost-Azië en delen van Zuid-Amerika – als waar het vandaag al schaars is – zoals in het Midden-Oosten en de Sahel”, klinkt het. De watervoorraad kreunt ook onder overconsumptie.

Demir en Peeters in New York

Woensdag begint de eerste waterconferentie van de VN in bijna 50 jaar tijd. Ook de Vlaamse ministers van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) trekken naar New York.

Tot vrijdag staat de conferentie in het teken van een tussentijdse balans van de zogenaamde Water Action Decade, die loopt van 2018 tot 2028. Er gaat aandacht naar de mate waarin internationaal overeengekomen doelen, zoals de duurzameontwikkelingsdoelstelling van toegang tot schoon drinkwater voor iedereen, bereikt kunnen worden.

De vooruitgang die geboekt wordt bij het bereiken van de duurzameontwikkelingsdoelstellingen, is volgens het VN-onderzoek ontoereikend.

Aangeboden door onze partners