“Meer dan 200.000 illegale pushbacks aan Europese buitengrenzen in 2022”

Archiefbeeld© AP

Vorig jaar werden minstens 225.533 pushbacks uitgevoerd aan de Europese buitengrenzen. Dat stelt 11.11.11 woensdag op basis van eigen tellingen. “De Europese pushbacks zijn illegaal wanbeleid met doden tot gevolg”, benadrukt directeur Els Hertogen. Bij die illegale pushbacks kwamen volgens 11.11.11 vorig jaar minstens 77 mensen om het leven.

jvhBron: BELGA

De Koepel van Internationale Solidariteit onderstreept nog dat dit slechts het topje van de ijsberg is, aangezien de meeste pushbacks onopgemerkt plaatsvinden. Volgens de koepelorganisatie vormt het gewelddadig terugdringen van mensen die asiel willen aanvragen “de basis van het Europees buitengrenzenbeleid”, terwijl pushbacks strijdig zijn met het Europese en internationale recht.

“Die cijfers zijn onrustwekkend. Europese lidstaten kiezen ervoor om mensen met geweld terug te dringen of hen aan hun lot over te laten. Verdrinkingen zijn dan ook een politieke keuze vanuit de lidstaten”, zegt Hertogen.

11.11.11 heeft tot slot ook nog een oproep voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Ons land neemt in 2024 namelijk het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op zich. Daarin zal migratie een belangrijk thema zijn, met name bij de onderhandelingen over een nieuw Europees Pact voor Asiel en Migratie. Daarom roept 11.11.11 op om het naleven van de fundamentele rechten daarin centraal te stellen.

“We vragen dat ons land moreel leiderschap toont en mensenrechten als leidraad neemt”, zegt Hertogen. “Dat betekent, een migratiebeleid dat niet focust op hekken en bewaking, maar op fundamentele mensenrechten en dus ook mensenlevens.”

De Moor: “Gebrek aan Europees beheer zorgt voor wantoestanden”

In een reactie stelt de Moor dat geweld aan de buitengrenzen “onaanvaardbaar” is. “Het is net het gebrek aan een Europees grensbeheer dat zorgt voor deze wantoestanden”, stelt de staatssecretaris. Ze voegt er nog aan toe dat er vandaag nood is aan beter gecontroleerde grenzen met goed werkende grensposten om zo de inreisvoorwaarden te controleren.

Volgens de Moor zorgt het Europees migratiepact net voor “een correct grensbeheer”. “Het Europees model is de beste garantie dat de individuele mensenrechten zullen worden gerespecteerd”, besluit de staatssecretaris.

Aangeboden door onze partners