Vlaams minister van Werk Jo Brouns vraagt aanvullend sociaal plan met meer garanties voor Delhaize-werknemers

Jo Brouns© BELGA

Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) roept de directie van Delhaize op om samen met de vakbonden een sociaal plan uit te werken om de loon- en arbeidsvoorwaarden sterker te verankeren. Dat moet helpen om het personeel meer garanties bieden voor de toekomst.

jvhBron: BELGA

Delhaize wil zijn overgebleven filialen in eigen beheer allemaal verzelfstandigen. Dat leidt tot grote bezorgdheid bij het personeel. Zijn loon- en arbeidsvoorwaarden liggen vast in een cao, maar de vrees bestaat dat die bij een franchisering niet meer zullen worden gerespecteerd.

LEES OOK. Overleg bij Delhaize levert (opnieuw) niets op: vakbonden blijven staken, bedrijf blijft vasthouden aan plan

Het overleg tussen directie en vakbonden zit in het slop. Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) houdt een sociaal bemiddelaar voorlopig nog achter de hand, maar volgens zijn Vlaamse collega Brouns mag Dermagne niet langer wachten, zei hij woensdag in De Ochtend op Radio 1.

“We krijgen het signaal dat het overleg in een patstelling zit en dat er zeer veel spanning op zit. Ik doe alles in mijn mogelijkheden om daarin achter de schermen te bemiddelen”, aldus Brouns, die woensdagavond met de vakbonden rond de tafel zit.

Hij roept ook op een sociaal plan uit te werken. Dat moet het personeel meer garanties en comfort bieden dat hun loon- en arbeidsvoorwaarden worden gerespecteerd indien het tot een overstap komt.

In de Kamer herhaalde federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne dinsdag dat hij de sociale partners heeft aangeboden een sociaal bemiddelaar aan te stellen, maar dat hij dat niet kan verplichten. “Het is niet aan een minister om de aanwezigheid van een bemiddelaar te verplichten, maar ik herhaal mijn voorstel”, klonk het.

Aangeboden door onze partners