JOUW MENING. “Belang van een pedagogisch diploma wordt weer eens geminimaliseerd”
Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft een lerarentekort op te lossen. De gastleerkracht en de uitgeleende werknemer zijn de nieuwe kogels in zijn pistool. De redactie vroeg aan onze lezers wat ze vinden van de twee nieuwe voorstellen van minister Weyts.
De gastleerkracht zou een beperkt aantal uren invullen, en hoeft geen lerarendiploma voor te leggen. “Hij of zij geeft, bijvoorbeeld, vijf uur Frans of zes uur wiskunde”, legt de minister uit. “We hopen dat bedrijven werknemers zullen toelaten om een beperkt aantal uren te geven in de scholen waar ook hun toekomstige werknemers opgeleid worden.”
Volgens lezer Pieter D. is dat geen goed plan. “Leraar zijn is een totaalpakket. Binnenkomen, je vak geven en opnieuw verdwijnen is nefast voor zowel de school als de leerlingen. Verbondenheid en kennis over je leerlingen is belangrijk om een goede les te geven. Het belang van een pedagogisch diploma wordt weer eens geminimaliseerd.” Ook voor Nathalie P. is het simpel: “Geen opgeleide mensen, geen kwalitatief onderwijs. Kinderen iets aanleren is niet hetzelfde als voor opvang spelen.”
En de leerplanpuzzel?
De uitgeleende werknemer, die meer lesuren zou kunnen geven dan de gastleerkracht, heeft wel een pedagogisch bekwaamheidsbewijs nodig. Het gaat om een werknemer die overbodig is geworden in het eigen bedrijf, en die door de werkgever aan een school wordt uitgeleend. “Het onderwijs betaalt de loonkost van de leerkracht, het bedrijf past de rest bij. Zo ontstaat een win-winsituatie,” aldus Weyts.
LEES OOK: Onderwijsvakbonden: “Nieuwe maatregelen van minister Weyts creëren vertrouwenscrisis”
Jean S. ziet vooral praktische bezwaren. “Dit is onmogelijk te organiseren binnen een school,” zegt hij. “Enkel misschien als de leerkracht een vol schooljaar komt lesgeven, liefst enkele jaren. Ik zie het trouwens niet gebeuren dat iemand vanuit de privésector aan de leerplanpuzzel gaat beginnen.” Volgens Kathleen V. kan het wel werken. “Voor zover zij de nodige testen ondergaan, een bijscholing krijgen, een document voor goed gedrag en zeden kunnen voorleggen, zelf ook alle administratieve rompslomp erbij nemen, zelf huiswerk verbeteren en zelf hun lessen voorbereiden. Zoals alle andere leerkrachten.”
CVO Encora en Werkend Leren Zuid openen nieuwe technische campus op Blue Gate: “Willen beste school van Antwerpen worden”
“Ze zijn liever stil voor Viggo dan voor de juf”: deze basisschool heeft er een nieuwe, harige werkkracht bij
Onderwijs reageert op plan om sommige collega’s meer loon te geven: “Er is onbegrip dat hier wél geld voor is”
Opgepakte verdachte voor moord Tamara (33) is ex-vriend. “Hij wilde 400.000 euro. Toen hij dat niet kreeg, is hij het bij haar thuis gaan halen”
Waarom reageerden jongeren in Blaarmeersen zo hevig op topless vrouw? “Typisch verzet tegen de dominante cultuur”
Oekraïne zet Belgische CEO op zwarte lijst van ‘oorlogssponsors’: hoe schadelijk is dat voor zijn bedrijf?
“Verschillende gebouwen geraakt” bij drone-aanval op Moskou
Uitputtende run doet twee BV’s vlak voor de eindmeet de das om in ‘Special forces’
Grappig moment tijdens uitreiking Gouden Palm: Jane Fonda gooit certificaat op hoofd van winnende regisseur
Vinger ziet paars en dik door ring die er niet meer afgeraakt, maar daar weet buurman trucje op
Onvoorstelbare beelden: band van raceauto vliegt na zware crash over hek, onboard camera filmt hoe piloot over asfalt glijdt