Dilbeekse en Hongaarse leerlingen denken samen na over duurzaam voedsel op school

De internationale delegatie trok voor een gesprek naar het Europees Parlement.© if

Dilbeek -

Leerlingen van het Regina Caelilyceum in Dilbeek werken in kader van het School Food Lab met collega-leerlingen uit Hongarije aan acties rond duurzaam omgaan met voedsel.

Joost Van Liefferinge

Jongeren doen nadenken over hoe ze dagelijks met voedsel omgaan. Hen aanmoedigen bewust te zijn van de impact van hun voedingsgewoontes op het milieu, en tegelijkertijd ook nog eens in contact brengen met andere culturele perspectieven. Dat is wat het Erasmus + project School Food Lab beoogt.

Meer dan twintig leerlingen van Szent Làszlo Gorogkatolikus Gimnàzium ès Technikum uit Debrecen in Hongarije en 46 leerlingen uit het Regina Caelilyceum Dilbeek gaan de uitdaging aan. Nadat een delegatie uit Dilbeek vorig jaar naar Hongarije trok, verbroederden de leerlingen deze maand in Dilbeek. Samen werd verder nagedacht hoe beide scholen duurzamer om kunnen gaan met voedsel.

Stadsboerderijen

“Om hun ideeën te voeden, staken de leerlingen onder meer de handen uit de mouwen op de slachthuissite in Anderlecht. Ze gingen koken bij Cultureghem, en dachten na over de mogelijkheden van de circulaire stadsboerderijen BIGH en ECLO”, aldus Luk Boelaert, die het project mee ondersteunt. “Voorts kregen ze ook een blik op de eeuwenoude traditie van het kweken van hop rond de abdij van Affligem, en was er een boeiend gesprek in het Europees Parlement over de doelstellingen en reeds genomen maatregelen uit het Europese Farm to Fork programma.”

Een eindconclusie van het School Food Lab project is er nog niet. Maar de leerlingen kwamen onder meer tot de vaststelling dat er nog veel meer verpakkingsloos gewinkeld kan worden, en dat ijveren voor meer vegetarische gerechten op de schoolmenu’s een positieve invloed kan hebben op de duurzame voetafdruk. In de maand mei staat een bezoek gepland van leerkrachten uit Dilbeek aan Debrecen.

Aangeboden door onze partners