Tom (38) debuteert met kinderboek over dobbelsteen en eenogige reus: “De figuurtjes zijn ontstaan in een Chirolokaal”

De 38-jarige Tom Coucke is een gekend gezicht in het Waregemse en West-Vlaamse jeugdwerk. Zijn passie zette hij onlangs om in een eigen kinderverhaal.© lvw

Waregem/Moen/Zwevegem -

Oud-Chiroleider Tom Coucke (38) uit Waregem heeft met Dobbel & Cycloop een eerste kinderboek geschreven. Het is een verhaal over een dobbelsteen die ervan droomt om een ster aan de hemel te worden en een egoïstische eenogige reus ontmoet. Zaterdag stelt de jeugdwerker het boek voor in ontmoetingscentrum Nieuwenhove.

Levi Verbauwhede

Tom Coucke werkt bij Yesplan in Gent, dat software maakt voor de cultuursector. Tom probeert er vragen en problemen van klanten uit verschillende landen op te lossen. De rode draad doorheen zijn leven is wel jeugdwerk. Als zesjarige werd hij lid van Chiro Gaverke, waar hij later ook zes jaar leider was. Nadien zette hij zich in voor de regionale gewestwerking en het Verbond West-Vlaanderen van de jeugdbeweging.

“Ook op nationaal vlak droeg ik mijn steentje bij”, zegt Coucke. “Zo schreef ik jaren mee aan het VLAM-tijdschrift voor jongvolwassen Chiroleden in Vlaanderen. Dat schrijven vond ik erg plezant, al sinds de lagere school ben ik graag met taal bezig.” Tom studeerde communicatiewetenschappen en journalistiek maar bewandelde professioneel uiteindelijk een ander pad.

Kruisbestuiving

Deze maand, niet toevallig Jeugdboekenmaand, debuteert de 38-jarige Tom Coucke met het kinderboek Dobbel & Cycloop. Het werd een mooie kruisbestuiving tussen zijn creatieve pen en zijn hart voor de jeugd. “Dobbel en Cycloop zijn als figuren enkele jaren geleden ontstaan tijdens een brainstorm in een Chirolokaal”, vertelt de kersverse auteur. “Samen met Simon Desmet (24) van Chiro Waregem Centrum bedacht ik het duo als jaarthemafiguren voor Chirojeugd Vlaanderen. Al kwam het uiteindelijk zover niet.”

Het idee bleef enkele jaren rijpen en Tom besloot in 2021 om een verhaal uit te werken rond de door hem bedachte figuurtjes. “Ik kende Robbe Van De Velde (28) uit Maldegem via de Chiro en nodigde hem uit om samen te werken. Hij heeft al ervaring met het schrijven van jeugdboeken. De mooie tekeningen zijn het werk van Warre Vroman (17) uit Moen. Simon, die samen met mij de figuren bedacht, schreef niet mee aan het boek maar gaf wel input voor de karakters.” (Lees verder onder de foto)

De jonge Warre Vroman uit Moen maakte de kleurrijke tekeningen voor het boek.© lvw

Centraal in het verhaal staat een dobbelsteen die ervan droomt om een ster aan de hemel te worden. “Dobbel voelt zich gevangen in een spelletjeskast en wil dat iedereen hem kan zien”, vertelt Tom Coucke. “In zijn tocht komt hij Cycloop tegen, maar de reus heeft alleen oog voor zichzelf. Cycloop is Dobbel liever kwijt dan rijk en wil die zo snel mogelijk naar de hemel trappen.” Het boek is gericht op kinderen van 8 jaar, voorlezen kan voor kinderen vanaf 6 jaar.

Geen saaie voorstelling

Op zaterdag 25 maart vanaf 18 uur wordt Dobbel & Cycloop aan een select publiek voorgesteld in ontmoetintscentrum Nieuwenhove in de Kerkhofstraat. “Het wordt geen saaie voorstelling maar een echte boekbelevenis”, zeg Tom. “Radiostemmen Margot Derycke en Lowie Beirnaert zullen voorlezen, Belgisch kampioen goochelen Jonas De Bruyn zal toveren met een exemplaar van het boek.” Nadien volgt een signeersessie.

Het boek telt 62 kleurrijke pagina’s en is binnenkort online te bestellen via www.bol.com en Standaard Boekhandel. Voor en tijdens de boekbelevenis op 25 maart is ‘Dobbel & Cycloop’ te koop voor 22 euro, nadien koste het 24 euro. Een exemplaar bestellen kan ook via tcoucke@gmail.com of 0496-72.58.04.

Aangeboden door onze partners