Infrabel plaatst nestpalen om ooievaars uit bovenleidingen te houden in Hoegaarden

Themabeeld© Shutterstock

Langs de hogesnelheidslijn in Hoegaarden heeft spoornetbeheerder Infrabel twee ooievaarsnestpalen geplaatst. Dat moet vermijden dat de dieren het treinverkeer nog verstoren.

jvhBron: BELGA

In juni vorig jaar was het treinverkeer op de hogesnelheidslijn tussen Leuven en Luik urenlang verstoord. Twee treinen, een Thalys- en een IC-trein, met samengeteld zowat 750 passagiers aan boord, stonden geblokkeerd. De kortsluiting bleek te zijn veroorzaakt door ooievaars die een bovenleidingpaal hadden uitgekozen om een nest te bouwen.

Om nieuwe problemen te voorkomen, heeft Infrabel nu twee nestpalen voor ooievaars van 12 meter hoog geplaatst in Hoegaarden, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Ze staan op een twintigtal meter van de sporen, wat voldoende moet zijn om de vogels uit de buurt van de spoorinfrastructuur te houden. 

“Een mooie oplossing die rekening houdt met de behoefte van ooievaars om op dezelfde plaats en op het hoogste plekje te nestelen, en die tegelijk een optimaal beheer van het treinverkeer voor de spoorgebruikers mogelijk maakt”, zegt Infrabel-topman Benoît Gilson in een bericht op Twitter.

Infrabel heeft niet meteen plannen om op andere plaatsen ook dergelijke palen te plaatsen. Ooievaars keren steeds terug naar dezelfde plaats, en andere incidenten dan dat van vorige zomer zijn er nog niet geweest, legt Petit uit.

Aangeboden door onze partners