Vette Veemarkt droomt van nieuwe topeditie: “Elke beschikbare meter is bezet met randanimatie en dieren”

De schoolhoeve van College ten Doorn in Eeklo verleent opnieuw medewerking aan de Vette Veemarkt.© mwm

Zomergem -

Het was vorig jaar koppen lopen op de eerste Vette Veemarkt na corona. De organisatoren willen dit jaar minstens evengoed doen met een fraai programma randanimatie. Van koetsen en alpaca’s tot een fotoshoot met kalfjes: het wordt zondag in Zomergem opnieuw een beestige hoogdag voor het hele gezin.

Chris Thienpondt

Zomergem maakt zich op voor de 154ste editie van de Vette Veemarkt, één van ’s Meetjeslands absolute klassiekers én de enige overgebleven veejaarmarkt in Vlaanderen. Al is er die dag meer te beleven dan alleen maar een prijskamp van dieren. Om er een groot feest annex hoogdag van te maken slaan de gemeente Lievegem, het gemeentelijke feestcomité, de Meetjeslandse schapenvrienden, College ten Doorn, de landbouwers en de handelaars de handen in elkaar.

“Het wordt een knaller. De markt zal volstaan. Iedere meter is bezet”, voorspelt schepen van Feestelijkheden Hilde De Graeve (CD&V). “Mensen die met korte keten bezig aan, spreken ons veelvuldig zélf aan dat ze een leuk product hebben om mee naar de Vette Veemarkt te komen. We verwachten in totaal ook 120 dieren. Het was vorig jaar op de koppen lopen. We hopen dat er grote gelijkenissen zijn.”

Ossewagen

Vergeet je klok niet goed te zetten, zodat je geen uurtje hoeft te missen. De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia trekt om 10 uur de Vette Veemarkt op gang. Er zijn alpaca’s, kinderen kunnen op de foto met twee kalfjes of zich laten schminken door de mensen van speelpleinwerking Patjoepel. Er zijn rondritten met de ossewagen en koets, er is een tentoonstelling van schapenrassen, een springkasteel en een wedstrijd varkensschatten.

Nieuw dit jaar is de wedstrijd ‘van eigen kweek’, waarbij lokale landbouwers zich kunnen meten met elkaar. “Lokale boeren kunnen meestal niet wedijveren tegen de industriële boerderijen. Daarom mogen zij met hun dieren die geboren zijn op hun boerderij en het hof niet verlaten hebben, deelnemen aan een aparte wedstrijd”, zegt De Graeve, die verwacht dat de Vette Veemarkt de landbouwsector die uit een woelige periode komt, een hart onder de riem zal steken.

“Dit is het moment om te tonen dat we als plattelandsgemeente onze boeren blijven steunen. In een landbouwgemeente als Lievegem moet de landbouw een plek blijven hebben.”

Aangeboden door onze partners