10 jaar opsluiting voor Sacha Brunessaux voor doodslag tijdens ripdeal in Roeselare

© Simon Mouton

Sacha Brunessaux (23) is door het West-Vlaamse hof van assisen veroordeeld tot 10 jaar opsluiting voor doodslag op Agaverdi Mahmudov (18). Het slachtoffer werd in februari 2020 in Roeselare doodgeschoten tijdens het plegen van een ripdeal. Het openbaar ministerie had 20 jaar opsluiting gevorderd, maar het hof en de jury zagen veel meer verzachtende omstandigheden.

Bron: BELGA

Sacha Brunessaux was al sinds de zomer van 2018 actief als drugsdealer. Via Telegram kwam hij in contact met ‘Agach’ Mahmudov, die beweerde 250 gram cannabis te willen kopen. Op 25 februari 2020 hadden ze daarom afgesproken in de buurt van het Geitepark in Roeselare. Het slachtoffer had echter samen met drie kompanen een ripdeal gepland.

LEES OOK. Openbaar Ministerie eist twintig jaar celstraf voor Sacha Brunessaux: “Wie mee wil spelen met de grote jongens moet de gevolgen dragen”

Die bewuste avond van zijn 20e verjaardag fietste Brunessaux rond 20 uur naar het Geitepark. Toen hij twee kompanen van Mahmudov in de gaten kreeg, kwam het tot een hoogoplopende discussie. Tijdens dat conflict werd de jonge Menenaar fataal geraakt door een kogel. Brunessaux vluchtte naar zijn woning, maar kon enkele uren later al ingerekend worden.

Sinds de start van het onderzoek verklaart de Roeselarenaar dat hij zelf niet gewapend was. Naar eigen zeggen raakte hij in paniek toen hij zag dat Mahmudov wel over een wapen beschikte. Hij zou per ongeluk geschoten hebben, nadat hij het wapen van het slachtoffer had afgenomen. In die omstandigheden wierp meester Johan Platteau dinsdag op dat er sprake was van wettige zelfverdediging of minstens van uitlokking. De juryleden oordeelden echter dat Brunessaux wel degelijk gewapend was. In het arrest werd bovendien opgemerkt dat hij bewust vuurde om te voorkomen dat zijn drugs gestolen zouden worden.

Het hof en de juryleden hielden bij het bepalen van de strafmaat rekening met de ernst en de zwaarwichtigheid van de feiten. In het arrest werd Brunessaux een totaal gebrek aan normbesef verweten. Ook het menselijk leed voor de familie van Agaverdi Mahmudov werd aangehaald. Bovendien bleek volgens het hof en de jury uit de feiten een ongehoord gebrek aan respect voor de fysieke integriteit van het slachtoffer. Ten slotte werd ook gewezen op de agressiviteit en de impulsiviteit van de beschuldigde, die op pad ging met een schietklaar vuurwapen zonder vergunning.

Anderzijds zagen het hof en de juryleden net als meester Johan Platteau ook een hele reeks verzachtende omstandigheden, zoals het blanco strafregister en de jeugdige leeftijd van Brunessaux. Ook de specifieke context van de schietpartij speelde in het voordeel van de beschuldigde. “De intenties van het slachtoffer zelf waren niet onbesproken”, aldus voorzitter Joeri Pieters. In het arrest werd vervolgens het economisch potentieel van de beschuldigde aangehaald. Brunessaux volgde een opleiding tot metselaar en stond op school en op zijn werk bekend omwille van zijn inzet en werkijver. Volgens de gerechtspsychiater is het ook mogelijk om de beschuldigde via begeleiding in de toekomst op het rechte pad te houden. Het hof en de jury vinden dat Brunessaux dan moet leren om beter om te gaan met conflicten.

Zoals gebruikelijk werd de veroordeelde nog kort toegesproken door de voorzitter. “U was nog zeer jong op het moment van de feiten. De opgelegde straf biedt u perspectief. U zult nog steeds zeer jong zijn als u uw straf hebt ondergaan en uw plaats terug kan innemen in de maatschappij”, klonk het. Sacha Brunessaux kan in principe zelfs al binnen enkele maanden om een vrijlating onder voorwaarden vragen.

Aangeboden door onze partners