“Voor onze familie is de lente vervloekt”: schoolkinderen herdenken aanslagen aan gedenksteen Molenbeekse Loubna Lafquiri

Schoolkinderen brachten witte rozen mee.© AMG

Molenbeek -

Tientallen Molenbeekse schoolkinderen hebben aan de gedenksteen van Loubna Lafquiri de aanslagen van 22 maart 2016 herdacht. Ze legden er witte rozen neer, brachten liedjes en hadden zelf een gedicht gemaakt. “Mijn leerlingen hebben de afgelopen weken hun gevoel op papier gezet. Ik hoop dat ze zo iets van deze dag meekrijgen.”

Amaury Michaux

Woensdagvoormiddag vond er een officiële plechtigheid plaats voor de gedenksteen die in 2018 door de gemeente werd opgericht ter ere van Loubna Lafquiri. Deze jonge moeder uit Molenbeek kwam op 34-jarige leeftijd om het leven bij de aanslag in het station van Maalbeek. Familieleden van Lafquiri waren woensdag aanwezig tijdens het herdenkingsmoment.

Moeilijke periode

“De lente is vervloekt voor onze familie, want het komt overeen met het overlijden van mijn vrouw. We missen haar nog altijd enorm”, vertelt echtgenoot Mohamed El Bachiri. “Bovendien vindt nu ook het proces van de aanslagen plaats en dat is voor ons een moeilijke periode en kost ons veel energie.”

Ook burgemeester Catherine Moureaux (PS) was aanwezig en richtte het woord aan de familieleden van Lafquiri, maar ook aan de aanwezige kinderen. “Jullie waren nog zeer jong toen de aanslagen deze gemeente op haar grondvesten deed daveren. Jullie herinneren zich waarschijnlijk niets van de enorme emoties die daarbij gepaard gingen. Jullie ouders en leerkrachten zullen jullie er al uitgebreid over verteld hebben en daarom is het ook belangrijk om vandaag alle slachtoffers van de aanslagen te eren.”

Gedichten

Het eerbetoon wordt opgeluisterd door het neerleggen van bloemen en het voordragen van gedichten door kinderen van de gemeentescholen. “Mijn leerlingen hebben de afgelopen weken hun gevoel op papier gezet”, vertelt leerkracht Sofie Meylaers van Ket & Co.

“Ik denk dat ze niet alles beseffen, maar ik hoop dat ze hier toch iets van meekrijgen. Toch wil ik niet dat ze dit trauma hun hele leven moeten meedragen. In mijn lessen zoek ik dus naar een goed evenwicht. We werken daarom constant rond het thema diversiteit in de klas. We willen de stigmatisatie van diversiteit weg te halen, maar tegelijkertijd ook een kritisch debat daarover voeren.”

Aangeboden door onze partners