JOUW MENING. “Zone 30 in ganse bebouwde kom werkt alleen maar slaapverwekkend”

© Dirk Vertommen

Het ‘Nieuwsblad’ geeft om jouw mening. Dinsdag berichtte onze redactie dat op het Vlaams Congres Verkeersveiligheid 25 veiligheidsaanbevelingen werden gedaan, waaronder opvallende snelheidsverlagingen. Omdat snelheid nog steeds een grote oorzaak is van zware ongevallen, adviseren experts om de snelheid op snelwegen te verlagen naar 100 km/uur, op bovenlokale wegen naar 50 km/u en om in de volledige bebouwde kom een zone 30 te installeren. Het overgrote deel van onze lezers zien zo’n maatregelen niet zitten.

TVDW

Zij zijn tegen de voorstellen

“Een algemene snelheidsverlaging op autosnelwegen is echt onzin. Een systeem zoals in Nederland zou realistischer zijn. Overdag 100 km/u, ’s nachts 120 km/u.” – Tom V.M.

“Ik kan een zone 30 aan een school begrijpen. Maar in de ganse bebouwde kom werkt het enkel slaapverwekkend. Je bent ook meer afgeleid omdat je aan dat tempo veel meer rondkijkt. Trouwens, snelheidsduivels zullen blijven bestaan. Veel meer controles, dat is er nodig!” – S.W.

“Het zijn de snelheidsduivels die gevaarlijke situaties veroorzaken, en die houden zich sowieso niet aan de regels. Betere handhaving van de bestaande reglementering is efficiënter. Er mag ook wat meer logica in de regelgeving.” - Anne D.

“Als fervent fietsgebruiker zie ik niet louter de snelheid als het grootste probleem op de weg. Ook mentaliteit, hoffelijkheid en respect van alle weggebruikers speelt een belangrijke rol. Er wordt gewoon te weinig met elkaar rekening gehouden.” - Kenneth D.

LEES OOK: Rijden we binnenkort overal 100 km/u op de snelwegen? Deze aanbevelingen moeten voor meer veiligheid zorgen

“In Gent vloog een fietser mij in een zone 30 rechts voorbij . Duidelijk zijn er voor fietsers andere verkeersregels dan voor autobestuurders . Een examen voor deze weggebruikers zou hier meer op zijn plaats zijn . De zwakke weggebruiker heeft niet alleen rechten, maar ook plichten.” – Guido D.

“Het is niet enkel de snelheid die een oorzakelijk verband heeft. Maak werk van gescheiden rijstroken. Meer afzonderlijke fietspaden. Eveneens is het gedrag van bestuurders een belangrijke factor: fietsers en voetgangers die zonder kijken oversteken, veranderen van richting, …” - Didier B.

Zij zijn voorstander

“Een dorpsstraat als racebaan: het is helaas nog steeds aan de orde van de dag. Onlangs werden mijn kinderen aan een oversteekplaats nog bijna over de graat gereden door iemand die blijkbaar dacht dat hij op Zolder aan het racen was. Onmiddellijk verlagen, die snelheid.” – Tom H.

“In Nederland is 100 km/u de norm overdag en ik ervaar het als meer ontspannen rijden.” - Cor W.

“Minder uitstoot en meer veiligheid. Wie kan daar nu tegen zijn?” – Karline W.

LEES OOK:Experts eisen 100 km per uur op de snelweg en 30 in de bebouwde kom: is de impact echt zo groot? En moet het ook ’s nachts?

Aangeboden door onze partners