Woonzorgcentrum Sint-Vincentius onder verhoogd toezicht: “We wisten dat dit er zat aan te komen en doen alles om de opmerkingen weg te werken”

© scl

Leuven -

Woonzorgcentrum Sint-Vincentius staat sinds kort op de lijst van verhoogd toezicht, net zoals vier andere centra in Vlaams-Brabant. “We wisten al even dat dit er zat aan te komen”, zegt woordvoerder Marijke Verboven.

Sam Coremans

Bij Orpea, uitbater van verschillende woonzorgcentra, kwam de naam van Sint-Vincentius op de lijst niet als grote verrassing. “We wisten dat dit er zat aan te komen”, zegt Verboven. “Begin februari hadden we een inspectie met wat opmerkingen als resultaat.”

Op de website van Agentschap Zorg & Gezondheid staan enkele redenen opgesteld. “Een niet gegarandeerde verpleegkundige aanwezigheid”, springt direct in het oog. In het inspectieverslag vallen de tekorten wat uitgebreider te lezen. Niet alle trappen in het gebouw zijn beveiligd en er ontbreken hier en daar leuningen. In zorgdossiers ontbreken enkele instructies over medicatietoediening.

Samengevat ging het voornamelijk over administratieve tekorten en een gebrek aan personeel. “Het klopt dat we wat problemen hadden met personeel”, zegt de woordvoerder. “Daarom moesten we ook vaak werken met tijdelijke werknemers. Dat zorgt voor een situatie die moeilijker op te volgen is.”

Ondertussen heeft het woonzorgcentrum al vier nieuwe zorgkundigen en een nieuw keukenteam aangenomen.

Nieuwe directie

Verder ging het vaak over administratieve tekorten. “Daar hebben we ook al ingegrepen”, zegt Verboven. “Zorgteams van andere vestigingen springen nu bij in Sint-Vincentius. We werken sinds kort ook met een nieuwe directie. Die waren nog niet ingewerkt tijdens de inspecties. Stap voor stap werken ze eraan om de opmerkingen van het inspectieverslag weg te werken.”

Positieve draai

Bij Orpea zien ze verhoogd toezicht niet enkel als iets negatief. “We hebben nu een heel concrete lijst van gebreken om mee aan de slag te gaan”, zegt Verboven. “Met die leidraad kunnen we de kwaliteit van onze zorg verbeteren. De nieuwe directie ijvert ook voor een nauw contact met de bewoners en hun familie. Die waren direct op de hoogte van de tekorten en hoe we die willen wegwerken.”

Aangeboden door onze partners