Luxemodewinkels in Dansaertstraat mikpunt van vandalen: politie hoopt in graffiti handtekening van daders te herkennen

De vandalen hadden verschillende boodschappen voor de winkels.© Peppijn Kennis

Brussel -

Vandalen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag de vitrines van enkele luxemodewinkels in de Dansertstraat met graffiti besmeurd. “Onze cel graffiti is aan het onderzoeken of ze de stijl herkennen.”

Amaury Michaux

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben vandalen het gemunt op de luxemodewinkels in de Dansaertstraat. Zo werden er tags geschreven als trop chèr (te duur), nik les riches (naai de rijken), gentrificateur (gentrificatie is wanneer een nieuwe, kapitaalkrachtiger groep bewoners in een wijk neerstrijkt) en degage (rot op).

“Om zeven uur deze ochtend hebben we een melding gehad van de graffiti op de vitrines”, vertelt Sandra De Tandt, politiewoordvoerster van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene. “Een patrouille heeft vervolgens de vaststellingen gedaan. Zo zijn er op zes verschillende huisnummers tags geplaatst. We gaan er vanuit dat dit het werk is van vandalen.”

Stijl herkennen

De Brussels politie is ondertussen een onderzoek gestart. “Onze cel Graffiti gaat nu onderzoeken of ze de stijl of de handtekening herkennen van deze vandalen. Een dossier is daarvoor geopend.”

“Het is niet de eerste keer dat luxewinkels geviseerd worden in Brussel”, vertelt Open VLD-fractieleider in de Brusselse gemeenteraad Els Ampe. “Tijdens de ‘Black Lives Matter’-betoging gooiden vandalen de ruiten van verschillende luxewinkels op de Waterloolaan in. Antikapitalistisch vandalisme is een gevolg van het antikapitalistisch sfeertje dat in onze hoofdstad heerst, ook onder het stadsbestuur dat laat begaan.

Aangeboden door onze partners