Criminaliteitscijfers zijn duidelijk: “Dieven en drugsbendes zijn terug uit coronavakantie en al een derde van gestolen fietsen is elektrisch”
Fietsdieven lijken zich steeds vaker op elektrische fietsen te richten. — © Mediahuis
Ook dieven, drugsbendes, vandalen en andere criminelen hebben na ruim twee coronajaren hun dagelijkse activiteiten opgenomen. Dat blijkt uit de criminaliteitscijfers van de Leuvense politie.
Eerder maakte de Leuvense politie al bekend dat het aantal woninginbraken met 446 feiten weer gestegen was tot op het niveau van voor corona. En dat blijkt een algemene vaststelling op vlak van alle vormen van criminaliteit.
Zo zijn er in 2022 maar liefst 1.792 fietsdiefstallen aangegeven, ongeveer hetzelfde aantal als in 2019. “Het aandeel van elektrische fietsen blijft wel stijgen, aangezien ook steeds meer mensen een elektrische fiets gebruiken”, zegt perswoordvoerder Mark Vranckx. “In 2019 ging het nog om een aandeel van 10,8 procent, vorig jaar om meer dan een derde van het totaal aantal gestolen fietsen.”
Hotspots fietsdiefstallen
De meeste fietsen werden gestolen in de stationsbuurt, maar ook het Sportkot is een hotspot. De helft van de gestolen fietsen was gegraveerd met een registratienummer.
“Fietsdiefstallen bestrijden is een prioriteit voor de Leuvense politie. Een test met zogenaamde lokfietsen maakte duidelijk dat deze aanpak omwille van de strikte regelgeving voor de inzet van deze bijzondere opsporingsmethode niet werkbaar is. Gericht patrouilles inzetten op locaties waar het risico op fietsdiefstal het hoogst is, gaf wél resultaat. Vorig jaar werden 163 verdachten gevat, 27 van hen zelfs meerdere keren”, aldus Vranckx.
Ook het aantal feiten met betrekking tot drugs zit weer op het niveau van voor corona. “Vorig jaar werden 1.414 drugsfeiten geregistreerd, voornamelijk van drugsbezit.”
Oppositiepartij N-VA klaagt vaak dat in Leuven de drugsproblematiek niet mag besproken worden. De politie geeft echter aan hard in te zetten op het op het aanpakken van drugsfeiten.
“Het drugsteam van de lokale recherche kon na onderzoek negen cannabisplantages van eenzelfde bende oprollen, waarvan vijf op Leuvens grondgebied. In totaal werden meer dan 6.000 cannabisplanten uit de woningen gehaald en vernietigd evenals 25 kilogram cannabis die klaar lag voor verkoop. Er werden zes personen aangehouden”, aldus Vranckx.
Minder geweld
De politie kreeg met 963 processen-verbaal wel opvallend minder meldingen van geweld binnen dan in 2019, toen het er 1.084 waren. In 773 gevallen ging het om opzettelijke of wederzijdse slagen en verwondingen. Net geen één op vier van die feiten vond plaats in familiale context.
“Cybercriminaliteit kende een enorme opmars tijdens de coronajaren. In 2022 waren er 997, wat wel een daling is tegenover die periode. In meer dan de helft van de gevallen beperkte de buit zich tot minder dan 100 euro. Maar er waren uitschieters waarbij oplichters er in slaagden geldbedragen afhandig te maken die opliepen tot 75.000 en zelfs 300.00 euro. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers, trouwens even vaak vrouwen als mannen, is 45 jaar. Het oudste slachtoffer was 92 jaar oud. De politie kon 492 verdachten identificeren”, klinkt het.
Minder verkeersongevallen
Tot slot ook goed nieuws uit het verkeer, want de politie registreerde het op één na laagste aantal verkeersongevallen in de afgelopen tien jaar. Er waren 1.433 verkeersongevallen, waarvan twee derde zonder gewonden. Er waren in 2022 geen dodelijk ongevallen op Leuvens grondgebied.
‘Kokette Rosie’ (70) overleden: de vrouw die de ‘beerputmoord’ altijd bleef ontkennen en Jef Vermassen acht jaar uit de assisenzaal hield
Zware brand in houtafdeling van school Mosa-RT: leerlingen internaat worden geëvacueerd
Hij komt in steeds nauwere schoentjes, maar wie is frontman van Rammstein eigenlijk?
Beelden opgedoken van nasleep van vechtpartij tussen Brusselse agenten en jongeren na afvaart van Lesse
Dominique Van Malder en vriendin krijgen minder goed nieuws te horen bij de dokter: “Dit heeft alles veranderd”