Krakers hebben sociaal woonblok in Nieuw-Gent verlaten: “Zonder incidenten”

Gent -

In Nieuw-Gent hebben de laatste krakers het appartementsblok Orion verlaten. Sinds begin deze maand waren een twintigtal appartementen bewoond door Oost-Europese daklozen, maar sinds woensdag staan die woningen opnieuw leeg. “Ze worden nu opgeknapt om opnieuw te verhuren.”

Max Dedulle

Een twintigtal appartementen in het appartementsblok werden sinds begin deze maand gekraakt door een groep Oost-Europese daklozen. De appartementen stonden leeg maar de elektriciteit en de watertoevoer waren niet afgesloten, wat als een magneet werkte op de krakers. Het zorgde voor schrijnende taferelen: zo gooiden ze hun afval gewoon over de balustrade, met een heuse vuilnisbelt als gevolg. Ivago kwam dat intussen opruimen, maar de krakers veroorzaakten onrust bij de overige -legale- bewoners van het gebouw in het gebouw.

Thuispunt Gent, de eigenaar van Orion, stapte naar de vrederechter om de krakers uit het blok te kunnen ontzetten. Met succes. “Een tweetal weken geleden hebben we de officiële brief uitgehangen”, zegt Marc Heughebaert, voorzitter van de sociale woonmaatschappij. “Woensdagmorgen kwam de deurwaarder langs met de politie. Zij stelden vast dat drie kwart van de krakers het pand al hadden verlaten. De mensen die er wel nog zaten, zijn zonder problemen vertrokken. Er is dus niemand gearresteerd.”

De komende dagen blijven mensen van Thuispunt Gent aan het werk in de appartementen. “Er moet afval worden opgeruimd en er zijn hier en daar herstellingen nodig. Dat zal nog zeker tot en met donderdag duren.”

Kwetsbaar

Orion, dat 144 appartementen telt, wordt vanaf 2026 gesloopt om plaats te maken voor een nieuw, kwaliteitsvol gebouw. In de tussentijd is het wel de bedoeling om bijkomende woningen te verhuren, bovenop de ongeveer tachtig appartementen die nu al worden bewoond. Daarvoor zullen ze eerst worden opgeknapt.

Maar voordat nieuwe bewoners zich vestigen in de woningen, blijft Thuispunt Gent kwetsbaar voor krakers, zegt Heughebaert. “We zijn al enkele jaren bezig met oud patrimonium te vervangen of te renoveren. Dat houdt in dat er soms woningen een tijdje leegstaan, en dat lokt krakers. Het is zeer moeilijk om ons daar goed tegen te beschermen, zeker in appartementsgebouwen waar nog huurders wonen. We doen wat we kunnen, maar uit de Sint-Bernadettewijk hebben we geleerd dat krakers overal binnen geraken. Van onze gebouwen in Nieuw Gent een gated community maken, dat is onbetaalbaar en bovendien niet wenselijk.”

LEES OOK. Gratis gas, water en elektriciteit: krakers palmen sociale woonblok in Gent in, bewoners zitten met de daver op het lijf

Aangeboden door onze partners