Herinrichting Tiensepoort start op 3 april

© BLG

Bron: BELGA

Op 3 april start het Agentschap Wegen en Verkeer met de herinrichting van de Tiensepoort in Leuven, het kruispunt met de Geldenaaksevest en de Tiensesteenweg. Het kruispunt wordt uitgerust met nieuwe verkeerslichten en actieve weggebruikers krijgen meer ruimte. Vanaf 17 april wordt meer hinder verwacht.

Het kruispunt aan de Tiensepoort is een van de meest gebruikte in de provincie Vlaams-Brabant: op het drukste uur van de dag passeren er zo'n vijfduizend voetgangers, fietsers en auto's. Dankzij de werken zou de circulatie overzichtelijker en rustiger moeten worden. "Het wordt een stuk veiliger voor fietsers en voetgangers", vertelt Leuvens schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen). "Voor automobilisten wordt het comfortabeler: zij moeten niet tussen een wirwar van overstekende fietsers navigeren."

De nieuwe verkeerslichtenregeling zorgt dat fietsers en voetgangers op bepaalde momenten allemaal tegelijk groen licht krijgen. Omdat ze wel niet diagonaal zullen mogen oversteken en ze soms ook samen met automobilisten groen hebben, is er van een echt 'vierkant groen' geen sprake. Actieve weggebruikers en afslaande automobilisten zullen niet meer samen groen licht krijgen: daardoor wordt de situatie veiliger. 

Autobestuurders die van de Parkpoort komen en richting de Tiensesteenweg rijden, of van de Tiensestraat richting de Parkpoort draaien, gebruiken daar tot hiertoe twee by-passen voor. In de nieuwe situatie zullen die by-passen worden weggenomen, en moeten autobestuurders voor een verkeerslicht wachten, alvorens rechtsaf te kunnen draaien. De aanpassingen zorgen voor meer opstelruimte voor fietsers en voetgangers. 

De werken duren normaal gezien tot in juli. De eerste twee weken na 3 april blijft de hinder beperkt, na 17 april zal die toenemen. Zo goed als alle verkeersbewegingen zullen mogelijk blijven, al moeten weggebruikers wel rekening houden met extra wachttijden. (BELGA)

Aangeboden door onze partners