Schotse premier verontschuldigt zich voor gedwongen adopties

© AFP

De afscheidnemende Schotse premier Nicola Sturgeon heeft zich publiekelijk verontschuldigd voor de ooit gangbare praktijk van gedwongen adopties in een deel van haar land. “We erkennen dat wat we gedaan hebben vreselijk verkeerd was. En we kunnen unaniem zeggen dat het ons spijt”, zei een zichtbaar ontroerde Sturgeon woensdag in het Schotse parlement in Edinburgh.

Bron: BELGA

Volgens het Britse persagentschap PA werden in Schotland alleen al tot het einde  van de jaren 70 werden ongeveer 60.000 vrouwen door de autoriteiten gedwongen hun baby’s op te geven voor adoptie. Vooral ongehuwde moeders werden getroffen. 

Vrouwen werden destijds als tweederangsburgers behandeld, aldus Sturgeon. Sommige kinderen werden mishandeld of misbruikt in hun pleeggezinnen. Al die kinderen groeiden ook op in de overtuiging dat hun moeders hen vrijwillig hadden afgestaan. “Dat beïnvloedde hen begrijpelijkerwijs maar het was nooit de waarheid”, zei Sturgeon.

Gedwongen adopties behoren tot het “ergste onrecht in onze geschiedenis”, aldus nog de politica van de Scottisch National Party (SNP), die volgende week opstapt om de baan vrij te maken voor een opvolger.

Aangeboden door onze partners