Toneelgroep Ludio levert ook tijdens de ‘Schafttijd’ sterk werk

© ghl

Lochristi -

Schafttijd, het is voor bouwvakkers het moment om even de zorgen van het werk te vergeten. Niet zo voor de metsers Gaston en Willy, in het gelijknamige stuk dat Ludio de komende twee weekends op de planken brengt in zaal Hermeline. Meer nog: de twee leveren dan net sterk werk af, met volkse humor én momenten die je naar de keel grijpen.

Dimitri Van Bellegem (Gaston) en Pieter Taghon (Willy): wie het Lootse toneel wat volgt, weet wel dat ze veel in hun mars hebben en bij Ludio al hun strepen hebben verdiend. De twee schitteren vanaf vrijdag als twee gezworen kameraden in den bouw. Ze liepen samen vier jaar school, zaten samen als Stan en Ollie in het leger, zwaaiden samen af, en werden later onafscheidelijk als meester en knecht in een bescheiden bouwbedrijfje. Klaar om de Antwerpsesteenweg vol te bouwen met appartementen. (lees verder onder de foto’s)

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

Schafttijd is hun dagelijkse afspraak op de begane grond, om tussen de boterhammen met fricandon en (weeral) kaas en menig flesje Cara Pils en Carlsberg het leven zoals het is te delen. Ieder met zijn eigen grote en kleine pleziertjes, ieder met zijn eigen zorgen. Grote en kleine. Een carrousel aan emoties die je spontaan doet lachen met de volkse humor als de ene de andere weer eens bij zijn kloten heeft, maar die even snel de andere kant uitgaat wanneer het serieus wordt. Met de vrouwen, de kleine mannen, en de economische crisis. Hoe snel de stemming keert, moet u zelf gaan beleven. Tot de laatste aangrijpende seconde.

Dirk Meul liet ons tijdens de voorlaatste repetitie meegenieten van een sterk staaltje regie. Streng maar rechtvaardig. Meul, bekend van Zafflo&Co, levert twee regies per jaar af, en moest zich reppen om van zijn vorige stuk de draad weer op te nemen bij Ludio. Nieuw is hij er niet, want de Broers Geboers - ook een mooi stuk op het palmares van de toneelgroep - nam hij ook onder handen. “Het is een hobby, een passie”, vertelt de gepensioneerde-zonder-tijd. “Elk project heeft zijn eigen moeilijkheden. Dit is natuurlijk een volks stuk dat in het dialect gespeeld wordt. Ik probeer er de naturel van een metser in te krijgen, dat is het moeilijkste. En met hoe minder acteurs je op scène staat, hoe meer er op ieders schouders valt en hoe intenser het is. Maar ik hoop dat het kan bekoren”, vertelt hij op het einde van een slopende repetitieavond. Wij hebben maar één tip: reserveer uw kaarten, want het is een straffe voorstelling, net als de mosterd op die boterhammen met kaas.

Vandaag moet u het doen met enkele teasers, na de slotvoorstelling kan u de emoties hier herbeleven in een uitgebreide fotoreeks.

Alleen de voorstelling van zaterdag 25 maart is al volzet. ‘Schaffttijd’ speelt op vrijdag 24, zaterdag 25 maart, en vrijdag 31 maart en 1 april. Telkens om 20 uur in zaal Hermeline in Hijfte-Center. In de vipformule zit behalve je ticket ook een hapje en een drankje. Losse drankjes en sneukels zijn natuurlijk ook te verkrijgen. Reserveren kan voor 10 € voor volwassenen, 6 € voor studente. Een vipticket kost 15 euro. Mailen naar reservaties@ludio.be of telefonisch op 471 425 125.

 ghl

Aangeboden door onze partners