Afgekraakt boek over zuipende professoren tot leven gewekt door groepje “jonge Gentse goden”

WF Hermans en de jonge goden van Werktoneel© Belga - NTGent

GENT -

Een jong Gents theatercollectief brengt in NTGent een zwaar afgekraakte roman van Willem-Frederik Hermans tot leven. Tussen zijn tikmachines, indertijd opgekocht door boekhandel Limerick, geven ze vrijdag 24 maart een voorproefje van de voorstelling.

Bart Moerman

Jesse Vandamme en de vier acteurs van het Werktheater studeerden anderhalf jaar geleden samen af aan de Gentse kunstacademie KASK, werkten ook samen in het ietwat bizar waanzinnige Camping Sunset en bouwen tegelijk aan hun eigen theatercollectief. NTGent noemt Vandamme een van de “jonge goden” die de komende jaren volop kansen krijgen in het Gentse stadstheater.

Voor hun stuk Gruis/Aan de twijfel inspireerden ze zich op de roman “Uit talloos veel miljoenen” van Willem-Frederik Hermans, die zich, net als “Onder professoren” in het Gronings proffenmilieu afspeelt. De roman was een bestseller maar werd ook zwaar afgekraakt om de zurigheid erin: bovenmatige hoeveelheden alcohol verzwelgen blijkt ongeveer het enige talent waar de proffen over beschikken. (lees verder onder foto)

160 tikmachines van Hermans in boekhandel Limerick© DVH

Net dit nihilisme spreekt de jonge theatermakers aan. “Als je Hermans leest, begrijp je hoe het kan gebeuren dat je plots op het punt staat iemand te vermoorden”, verklaart Vandamme. Om te kijken hoe goed of slecht “Uit talloos veel miljoenen” wel is, liet NTGent de schrijvers Christophe Vekeman en Peter Terrin de roman herlezen. Zij gaan er vrijdag over in debat in boekhandel Limerick: de vorige eigenaar daarvan, Gert Brouns, kocht tien jaar geleden Hermans zijn 160 tikmachines en bracht die naar de boekhandel. Vandaag staan ze er nog.

INFO: Jesse Vandamme en Werktheater, vanaf 21 april in NTGent Arca. Gratis literaire avond in boekhandel Limerick vrijdag 24 maart om 20 uur (die is ondertussen volzet).

Aangeboden door onze partners