Percentage crematies blijft stijgen

Archiefbeeld© Jan Van der Perre

Het aandeel crematies blijft in Vlaanderen verder toenemen. Vorig jaar ging het met 51.083 crematies op 67.516 overlijdens al om 75,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD).

jvhBron: BELGA

Het aandeel van crematies neemt jaar na jaar toe. In 2013 ging het nog maar om 63,3 procent. In 2022 was er in alle Vlaamse crematoria een stijging te zien van het aantal crematies, met uitzondering van het crematorium in Kortrijk, al was de daling daar zeer beperkt.

De grootste groei werd opgetekend in het crematorium van Lommel, waar zelfs sprake was van een verdubbeling, namelijk van 2.090 crematies in 2021 tot 4.330 crematies in 2022. Het crematorium van Wilrijk neemt jaar na jaar het hoogste aantal crematies voor zijn rekening.

Recent besliste de Vlaamse regering om een aantal aanpassingen aan de regelgeving met betrekking tot lijkbezorging door te voeren. “Concrete regelgeving over nieuwe vormen van lijkbezorging is er nog niet,” zegt Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) dat de cijfers opvroeg, “maar de crematoria bereiden zich hier al wel terdege op voor. Zo zouden Vlaamse crematoria relatief gemakkelijk een aanbod kunnen doen om een stoffelijk overschot te resomeren.” Bij resomatie wordt het stoffelijk overschot opgelost in water.

Aangeboden door onze partners