Voetbal 4de provinciale A KV Koksijde Oostduinkerke

Kameroense ex-profvoetballer Halim Zouber wordt hoofdcoach van nieuwe B-ploeg van Koksijde Oostduinkerke: “Maar ik wil eerst nog kampioen worden met KVKO A”

Halim Zouber verloor zijn hart aan de Westkust en KVKO is zijn tweede thuis.© Bart Vandenbroucke

KV Koksijde Oostduinkerke staat momenteel mee aan de leiding in vierde provinciale A en droomt van promotie, maar de club bouwt ook aan de toekomst. Volgend seizoen wordt onder leiding van gewezen profvoetballer Halim Zouber een B-ploeg opgericht.

Amaury Verdruye

KV Koksijde Oostduinkerke is misschien wel de moedigste ploeg van 4A door bij het begin van het seizoen meteen kleur te bekennen en titelambities uit te spreken. Momenteel staat KVKO ook op kop, maar het moet die leidersplaats wel delen met Handzame en ook Nieuwpoort volgt op één punt. Vorig weekend werd Bulskamp nog onder de voet gelopen: 2-8.

“We hebben de hekkensluiter niet onderschat en ze meteen bij de keel gegrepen”, vertelt T2 Halim Zouber. “Het is belangrijk om elke wedstrijd met de juiste focus aan de aftrap te staan en nooit te denken dat we de drie punten al op zak hebben. Volgens mij is dat de enige manier om ons doel dit seizoen te bereiken. We hadden wel nooit gedacht dat we in zo’n spannende reeks terecht zouden komen. Uiteindelijk gaven we slechts twee à drie punten écht weg. Met onze kwaliteiten moeten we eigenlijk promoveren, maar we zijn realistisch en beseffen dat het zeker nog niet binnen is. Het thuisvoordeel is belangrijk voor ons. We spelen op kunstgras en dat is ideaal voor een voetballende ploeg als de onze. Op verplaatsing spelen we - met alle respect - vaak op mindere velden en dan merk je dat de tegenstander een blok van zes spelers achterin neerpoot.”

Halim Zouber weet waarover hij praat. De Kameroener is gepokt en gemazeld in onze provincie, maar ook in zijn eigen land verdiende hij zijn strepen. Zo speelde Zouber lang in de Kameroense eerste klasse. Na omzwervingen bij een Duitse derdeklasser belandde hij in België en speelde hij voor VG Oostende, Handzame, Veurne, Oudenburg, Kortemark en Oostduinkerke. Aan de Westkust verloor hij zijn hart. “Oostduinkerke is altijd mijn ploeg geweest. Ik woon hier nu ook al jaren en deze club is mijn tweede thuis. Toen Marc Dawyndt enkele seizoenen geleden vroeg om zijn assistent te worden, twijfelde ik geen seconde. Marc is een supertoffe gast en een heel goeie trainer. Hij geeft mij ook veel kansen. We hebben dezelfde denkwijze over spelsystemen en het geven van trainingen. Dat matcht dus zeer goed.”

Ervaring doorgeven

Maar enkele maanden geleden kwam Dawyndt nog met een andere vraag op de proppen bij zijn assistent. “Marc vroeg mij of ik geen zin had om voor het eerst hoofdtrainer te worden en volgend seizoen de nieuwe B-ploeg te leiden. Ik hapte meteen toe en kijk er naar uit”, glundert de huidige T2. “Ik ben nog nooit hoofdcoach geweest, maar ik was wel al jeugdtrainer van de U15 en de U17. Als ex-profvoetballer vind ik het belangrijk om mijn ervaring door te geven en de jeugd klaar te stomen voor de toekomst. Hen progressie zien maken en eerlijke kansen geven, geeft me veel voldoening. We zijn hier allemaal ontzettend ambitieus en een club als KVKO, met deze accommodatie, hoort thuis op een hoger niveau. Het oprichten van deze B-ploeg kadert daar perfect in.”

Aangeboden door onze partners